Știri din Natiunea

Ultimele titluri

Cârmuiți de-o prăpădită „elită”…

Văzând uriașul dezastru cu care se confruntă planeta (poluare, felurite și frecvente crize, îmbuibare la cei puțini și foame la cei mulți – în fiecare oră mor de foame peste 500 de pământeni, omenie cu paharul, ticăloșie cu carul, pandemie ..

Retina cu spini

..

Limba română ca metalimbaj (2)

La un moment dat acest segment al vocabularului limbii române începe să piardă teren. Calul însuşi cade într-o oarecare desuetudine. Personal, în neamul meu, sunt din prima generaţie care n-a îngrijit un cal, nu a posedat şi nu a încălecat ..

Drame, tragedii şi vrăjeli politice made în USA…

Creşterea masivă a prezenţei SUA în Europa a devenit îngrijorătoare şi incomodă multor state europene. SUA s-a întors în  Europa nu de dragul „Noii Europe”, ci pe multiple axe de interes: militare, strategice, politice, economice. S-a întors în mod invaziv ..

Antioh Cantemir și iluminismul literar în Rusia țaristă

Istoria literaturii române a ignorat, din păcate și de neînțeles, un ilustru poet care a pus bazele iluminismului literar și gândirii filosofice democrate europene în Rusia țaristă din prima jumătate a secolului XVIII. Antioh Cantemir a fost poet şi diplomat ..

Mărgele ornamentale descoperite în mormântul sarmatic de la Gelu (jud. Timiș)

Diferite mărgele din chihlimbar, sticlă, carneol, calcar, ceramică și os, descoperite în mormântul sarmatic de la Gelu (jud. Timiș) sunt expuse la Muzeul Național al Banatului din Timișoara. Încă din perioada preistorică, împodobirea corpului cu diverse obiecte a reprezentat un rol ..

Retina cu spini

..

Ctitoria voievodului român Radu cel Mare, din Lăpușnia (Timoc, sec. XVI)…

În anul 1500 marele pârcălab Gherghina al Ţării Româneşti a fost cel care a ctitorit „Biserica din Lăpuşnia”, cea mai Sudică din Timoc, de lângă Niş. După mai bine de două secole de când a fost părăsită, Biserica Lăpuşnea (Lăpușnia), ..

Întru’ slava altora pe umerii noștri tot mai încovoiați…

Nu, nu va fi nici un paradox „economic”… Ci doar trădare și neghiobie… Și nu vom putea pune responsabilitatea bizareriei ce ne pândește pe seama altora… Doar noi vom fi de vină… Și da, vor fi două „axe” pe care ..

Retina cu spini

..

Va fi din ce în ce mai greu și veți pune din ce în ce mai puține pe masa copiilor…

Mai țineți minte timpurile cu bugetul de austeritate? Cum mergea ceva rău din cauza proastei guvernări care se resimtea în buzunarul românilor, o băgau pe aia cu buget de austeritate că au fost răi ăia dinainte. Toți erau perfecți, numai ..

Alegeri democratice pentru o nouă ordine oligarhică…

„Următoarele alegeri legislative din Franţa (12 şi 19 iunie 2022 – n.a.) ar fi ultima şansă înainte de o insurecţie”, spune Christian Combaz, un scriitor francez consacrat, fost ziarist la Le Figaro. Combaz e mai bine cunoscut sub pseudonimul „Campagnol” ..

Despre pustnici

..

Cine conduce cu adevărat România?

Recenta declarație a secretarului de stat Raed Arafat, șef DSU (Direcția Situații de Urgență) din MAI obligă la reflecții! Potrivit „Open Sources”, Raed Arafat, Întrebat la un post de televiziune despre solicitarea protestatarilor din toată țara de a-și da demisia, ..

Iulian Patca sau poezia de dragoste ca vbrație a eului…

Cu o continuitate în stil și emoție, antologia de poezie de dragoste semnată de Iulian Patca, intitulată „Armonii de absență“ întrunește precum o orgă armonia și continuitatea celor două volume apărute anterior „Să vii și mâine“, apărut în anul 2011, ..

Retina cu spini

..

Cula Greceanu (jud. Vâlcea)…

Printre clădirile istorice cu o specificitate deosebită din România se numără și „culele”, adevărate turnuri de apărare ridicate la câmpie. Aceste construcții erau solide, cu ziduri groase, cu ferestre zăbrelite, cu guri de tragere și uși ferecate. Dintre acestea locații ..

Minunea de la Husi

..