Știri din Natiunea

Ultimele titluri

Retina cu spini

..

„Batem fierul la conac”, la Țibănești, locul unde se găsește capela proiectată de Gustave Eiffel

Acest proiectul de arhitectură („Batem fierul la conac”- Școală Internațională de feronerie de artă și meșteșuguri în construcții) a început acum 16 ani (din 2008), într-o casă monument istoric – conacul Petre P. Carp – , confiscat în 1949 și ..

Poezii de Felicia Dumitrescu…

Deja… (rugă) Ce-aş putea să-Ţi cer eu Ţie, Doamne, din ceea ce Tu să nu-mi fi dat deja ? Din iubirea Ta cea mare îmi trimiţi tot; dar ceaţa din visul ce mă-nconjoară nu mă lasă să văd că Tu mă ţii ..

Iosif Vulcan și Eminescu…

Marele Vulcan al dacoromânismului – Iosif s-a născut cu 4 zile înainte de Buna Vestire, respectiv în 21 Martie, anul 1841, la Holod – Bihor, în familia preotului catolic Nicolae Vulcan și a prezbiterei Victoria. Steaua nașterii lui Iosif în ..

Sabotaje contra suveranității, demnității și decenței unei națiuni…

Era clar, de la bun început, că acțiunea de plafonare a prețurilor la alimente nu viza de fel binele românilor… Nu în viziunea guvernanților… Pentru că posibilitatea, și chiar șansa, cumpărătorului român de a mai pune ceva în plus în ..

Dreptul României asupra Tezaurului de la Moscova…

În martie 2024, șase grupuri distincte ale Parlamentului European au depus rezoluții referitoare la necesitatea returnării de către Federația Rusă a Tezaurului României depus la Moscova în decembrie 1916 și iunie 1917. Ca urmare, în 14 martie 2024 s-a emis ..

Fără patrioți, fără… „Patriot”…

Constantin Cantacuzino și Horia Agarici sunt doi aviatori legendari, pe care România i-a avut în timpul celui de-al doilea Război Mondial. De la Horia Agarici, pe lângă numeroasele fapte de vitejie și eroism, ne-au rămas și câteva vorbe de aur, ..

Retina cu spini

..

Votăm românește sau votăm cu „mondialii”?

Alegerile bat la ușă. Toate partidele trebuie să-și arate „puterea”, „organele” de care dispun, listele de candidați, iunie e aproape! Dar prea puțină lume își mai face iluzii. Cu excepția celor care vor fi aleși și trai nineacă pe banii ..

„Neo-marxismul” trage cu revolverul în Europa…

Împușcarea, ca o formă de execuție, a premierului slovac Robert Fico în plină stradă ridică numeroase semne de întrebare și ne oferă o concluzie tristă pentru viitorul Uniunii Europeane: politica neo-marxistă și progresimul extremist duc la crimă și ucide la ..

Cinghiz Aitmatov și vocația sa de neasemuit povestitor…

Dintre scriitorii sovietici de după Gorki, cu siguranță că cel mai înzestrat povestitor este kirghizul Cinghiz Aitmatov. A făcut din plin dovada înzestrării sale de narator chiar de la apariția splendidei nuvele Geamilia, un emoționant poem închinat dragostei atotbiruitoare. Talentul ..

Retina cu spini

..

Perperikon – vechiul oraș trac de piatră din Munții Rodopi (Bulgaria) și cel mai mare ansamblu megalitic din Balcani

Astăzi aflat în ruine, frumosul oraș antic trac Perperikon se află în estul munților Rodopi, la 15 kilometri de orașul Kurdzhali, fiind accesibil dinspre Sofia, via Asenovgrad sau Haskovo. Vestigiile sale sunt cocoțate pe un deal stâncos, despre vechea localitate ..

Aromânul George Averoff, „Binefăcător Național Major” al statului grec…

O întreagă galerie de personalități aromâne aveam să întâlnesc în studiile mele despre istoria acestei minorități din peisajul european. Așa am aflat și despre aromânul George M. Averoff (15 august 1815 – 15 iulie 1899), cunoscut alternativ și ca Jorgos ..

Aromânului George Averoff a primit titlul de „Binefăcător Național Major” din partea statului grec

O întreagă galerie de personalități aromâne aveam să întâlnesc în studiile mele despre istoria acestei minorități din peisajul european. Așa am aflat și despre aromânul George M. Averoff (15 august 1815 – 15 iulie 1899), cunoscut alternativ și ca Jorgos ..

Panait Istrati

..

„Jocul Poeziei” – o diacronie a ludicului în poezia română

Ion Pop este unul dintre cei mai importanți profesori din Filologia clujeană, critic și istoric literar de excepție și un poet remarcabil de sensibil. Este cel mai valoros și exhaustiv istoric al avangardei literare românești și un excelent specialist critic ..

Retina cu spini

..

Urme de locuire seculară la Brănești -Vadu Anei (sec. XVI-a)

Cum zona din proxima vecinătate a capitalei noastre, București, a avut un rol important în evoluția orașului prin aprovizionarea cu cele necesare traiului și cu forța de muncă, este normal ca în timp să apară dovezi ale locuirii milenare și ..