Știri din Ararat

Ultimele titluri

VIDEO | Anuș Kirmiziyan – ”Destinul unei vieți”

La sfârșitul lunii noiembrie 2022 a avut loc lansarea volumului “De unde până unde – Destinul unei vieți” apărut la editura Ararat și scris de Hraca Anușavan Kirmiziyan, ocazie cu care Agop și Anuș Kirmiziyan ne-au povestit mai multe despre familia lor. Producție : Uniunea Armenilor din România și Picture Factory, 2022 Video : Andrei […] ..

Întâlnirea, în format online, a președinților ACYOWorld

În data de 24 martie a acestui an a avut loc a V-a întâlnire a președinților ACYOWorld în format online. Au participat aproape 50 de clerici și laici responsabili locali din eparhiile Armeniei și diasporei. Întâlnirea a fost prezidată de Întâistătătorul Eparhia Americii de Vest, Președintele ACYOWorld, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Hovnan Derderian. Discuțiile asupra punctelor de […] ..

RESTITUIRI | Armenii din Panciu  

La 30 de kilometri de capitala Vrancei, Focșani, se află printre dealuri și vii orașul Panciu. Localitatea este menționață în documente din anul 1589 sub numele Crucea (astăzi  Crucea de Jos și Crucea de Sus sunt componente ale orașului Panciu). Numele de Panciu apare pentru prima dată în 25 decembrie 1798. Din anul 1950 Panciu […] ..

Clubul de copii „Luis-Lumina” și reușitele sale

Comunitatea armeană din București se mândrește cu mai multe fețe zâmbitoare ale copiilor zglobii, veseli și energici care de obicei duminicile vin la Sfânta liturghie și apoi merg la Clubul „Luis-Lumina” al Arhiepicopiei Armene. Cu vioiciune se străduiesc să răspundă la orice întrebare fie ea în limba armeană sau în limba română. Cunosc deja calendarul […] ..

Câteva impresii de la festivalul de film SRFF de la New York

Alice Kanterian, corespondenta revistei Ararat a participat, în calitate de membră a juriului, alături de personalități marcante din lumea cinematografiei precum regizorul din Cairo, Essam Nagy, la cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional al Filmelor Relevante Pentru Societate la New York (SRFF NY). Într-o scurtă declarație Alice ne-a spus că la acest festival la […] ..

BACĂU | Prima Ediție a CUPEI TIGRAN PETROSIAN la ȘAH

Uniunea Armenilor din România, Sucursala Bacău împreună cu Clubul Sportiv Regional de Șah NORD-EST organizează în data de 2 aprilie prima ediție a „Cupei Tigran Petrosian”. ..

PIETRELE  CARE VORBESC

          Sudul Basarabiei, cu cele trei județe ale sale făcea parte din hanatul Crimeii care se întindea din peninsula Taman până la Prut cuprinzând localitățile Cahul, Ismail, Akkerman (Cetatea Albă) Hacibey (Odessa) Caffa (Feodosia) ș.a. Sudul Basarabiei era denumit Bugeac (adică Islaz). Crimeea intra și ea în cuprinsul acestui hanat firește.           După ruinarea regatului […] ..

GHERLA | Hramul bisericii SOLOMON, prima biserică armeano-catolică din Transilvania

Sâmbătă, 25 martie  comunitatea  armenescă din municipiul Gherla a avut parte de momente sărbătoreşti, prilejuite de marcarea hramului celei mai vechi  biserici armeneşti din localitate, Biserica Solomon. Cu acest prilej în micul lăcaş de cult de pe strada Cloşca a avut loc o slujbă religioasă oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila, care în predica lui […] ..

SFINȚII 40 DE MUCENICI

         În calendarul Bisericii Apostolice Ortodoxe Armene din România în a patra sâmbătă din Postul mare (anul acesta 25 martie) se pomenesc cei 40 de Mucenici din Sebastia. Aceşti patruzeci de Mucenici au trăit pe vremea împăratului Liciniu (308-324), toţi fiind din părţile Capadociei, şi toţi din aceeaşi ceată de ostaşi creştini, bărbaţi viteji şi […] ..

VIDEO | Interviu cu Hayk Karoyi – creator de muzică experimentală

Hayk Karoyi este muzician contemporan, multi-instrumentist, compozitor din Erevan, Armenia, cunoscut la nivel național drept cel mai curajos tânăr artist contemporan creator de muzică experimentală. Absolvent al Conservatorului din Erevan, clasa de instrumente naționale de suflat din lemn, și-a început călătoria pornind de la muzica populară și instrumentele tradiționale, experimentând în decursul anilor de studiu […] ..

Pe Argeș în jos – ipoteze despre etimologia denumirii așezării Argeș

ETYMOLOGICUM MAGNUM ROMÁNIÁÉ de B.P. HAŞDEU (…) In veacul de la mijloc multe cete de armeni au colonizat Peninsula Balcanică, dintre cari unul — vestitul prin vitejie Ioane Tzimiskes — izbutise chiar, pe la finea secolului X, a se urca pe scaunul împărătesc al Bizanței. Bulgaria era plină de armeni, cărora în mare parte li […] ..

CREDINȚĂ | MIJLOCUL POSTULUI (Migink)

          Astăzi, 22 martie 2023, este Mijlocul Postului, ce ne amintește că Postul Mare a ajuns la mijloc. Postul Mare nu este întrerupt la mijloc, cei care țin post continuă să posteze. Ne gândim că au mai rămas douăzeci și patru de zile înainte de Învierea lui Iisus, care sunt încă zile de autoanaliză.           […] ..

VIDEO | Interviu cu Gagik Ginosyan – fondatorul Karin Folk Dance & Song Group

Karin Folk Dance & Song Group este un ansamblu de muzică și dansuri tradiţionale din Armenia, cunoscut la nivel internaţional pentru prestaţiile captivante și stilul unic. Fondatorul și directorul creativ al grupului, Gagik Ginosyan, onorat cu titlul de Artist Cultural al Republicii Armenia, a petrecut ani de zile pentru a documenta și a culege mișcări […] ..

VIDEO | Culese din Armenia – O Noua Viziune a Culturii Armene

Cu ocazia Zilei Alfabetului, Limbii și Culturii Armene, Centrul Cultural Subcarpați și Uniunea Armenilor din România au prezentat publicului bucureștean ”CULESE DIN ARMENIA”, un eveniment dedicat culturii, artelor și tradițiilor armenești. Prima ediție a avut loc la Teatrul Recul și la clubul Guesthouse, între 20 și 22 octombrie 2022. Suntem acum în posesia versiunii finale […] ..

ITB-Bursa Internaţională de Turism de la Berlin şi-a redeschis porţile după pandemie | Armenia și Republica Moldova prezente, Romania absentă

Târgul internaţional de turism de la Berlin şi-a redeschis din nou porţile ( între 5-7 martie) pentru specialişti. Cea mai prestigioasă expoziție de turism din lume a revenit la Berlin după trei ani de pandemie cu multe schimbări, acesta fiind, de altfel, și sloganul ITB-ului „CHANGE”. Cea mai evidentă schimbare a fost excluderea publicului de […] ..

GHERLA | Continuă lucrările de reabilitare a fostului gimnaziu armenesc de băieți

            Pe lângă proiectele edilitare şi sociale, edilii municipiului Gherla au în vizor şi aspectele referitoare la cultură şi artă. Având în vedere că  oraşul nu are o Casă de cultură spaţioasă, cei care conduc destinele urbei s-au gândit să transforme o  clădire veche de pe strada 1 Decembrie 1918 într-un centru cultural, aşa  cum  […] ..

Declarația MAE din Armenia cu privire la afirmațiile false și declarațiile belicoase ale președintelui Azerbaidjanului

16 martie 2023 Discursul președintelui Azerbaidjanului Ilham Aliyev rostit pe 16 martie în timpul summitului șefilor de stat ai Organizației Statelor Turcice a fost o manifestare clară a revendicărilor teritoriale împotriva Republicii Armenia și pregătirea unei alte agresiuni. Prezentând teritoriul suveran al Republicii Armenia sub numele fictiv „Azerbaidjanul de Vest”, președintele Azerbaidjanului încalcă grav Carta […] ..

RESTITUIRI | Prof. Ing. Tacor Tacorian (1925-1980)

Am primit, zilele trecute, pe adresa de mail a redacție, un mesaj de la domnul Florian Tacorian care ne semnala că autorul articolului „UNIVERSITATEA POLITEHNICĂ DIN BUCUREȘTI LA 200 DE ANI și profesorii de origine armeană care au slujit la catedră”, semnat de Arpiar Sahaghian nu conținea informații despre prof. ing. Tacor Tacorian, fiind doar […] ..

Darul comunității armene din Bulgaria către Casa Memorială a celebrului poet Peyo Yavorov. Sfințirea Hacikarului în orașul Cirpan

Pe data de 11 martie, ora 11.00, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România și Locțiitorul Eparhiei Armene din Bulgaria, delegatul Patriarhal pentru țările balcanice a săvărșit slujba sfințirii cu Sfântul Mir a Hacikarului armenesc, dedicat împlinirii a 145 de ani de la nașterea marelui poet Peyo Yavorov. La slujba  au fost prezenți […] ..

BEDROS HORASANGIAN : Papazian despre regimul Erdogan

A trecut și Crăciunul și Anul nou, s-a încheiat și iarna, am mai apucat o nouă serie de ghiocei. Ne pregătim de Paște și vacanțele/concediile mult visate. Și tot așa, viața trece oricum. Că suntem fericiți sau nu, că bombănim la te miri ce, că toate trec până la urmă.  Cum, necum. Nu e puțin […] ..