Știri din Ararat

Ultimele titluri

Contribuția cercetătorilor armeni în realizarea Albumului „Tezaurul armenesc din România”

Lansarea albumului „Tezaurul armenesc din România” (editura Zamca București, 2020, p.408, bilingv – engleză-română) trebuia să aibă loc cu mult timp în urmă, însă a fost amânată din diverse motive. În sfârșit, pe 12 iulie 2022, în sala de festivități a Matenadaranului a fost prezentat acest album, munca harnică a unor cercetători armeni care au […] ..

FONDUL ARMENIA | Reprezentanța din România BULETIN DE ȘTIRI NR.23 din 10.08.2022

Fondul Armenia Reprezentanta din România 10.08.2022 VIZITE LA GYUMRI, TAVUSH ȘI CENTRE MEDICALE În cadrul celei de-a 31-a ședințe a Consiliului de administrație al Fondului Hayastan, delegația formată din reprezentanți ai afiliaților Fondului a efectuat vizite la fața locului la proiectele care se desfășoară prin contribuții ale armenilor din întreaga lume. Detalii mai jos: https://bit.ly/3bIiL9G […] ..

Lansarea volumului ,,Bucuria fidelității” scrisă de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române traducere din limba franceză în limba armeană la Facultatea de Teologie din cadrul Universității de Stat din Erevan

Marți 12 iulie la Facultatea de Teologie din cadrul Universității de Stat din Erevan a avut loc în cadru festiv lansarea volumului ,,Bucuria fidelității” al cărui autor este o distinsă personalitate din lumea teologiei ortodoxe, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvântarea SS Karekin al II lea, Catolicos al Tuturor […] ..

adevarul.ro | Armenii din Timişoara, o mână de oameni care duc mai departe povestea fabricii de zahăr

La Timişoara trăiesc doar câţiva armeni, însă cei din comunitate merg în toate locurile din ţară, la evenimentele pe care le organizează, în încercarea de a nu-şi pierde tradiţiile şi de a le promova. Despre micuţa comunitate de armeni din România nu se cunosc foarte multe. Numără cam 1.500 de oameni acum, dar istoria lor […] ..

Raport privind participarea la cea de-a  31-a întrunire comună a Consiliului de Administrație și a reprezentanților naționali ai Fondului Armenia ( Hayastan All Armenian Fund  HAAF )

Fondul Armenia Reprezentanța din România 08.08.2022 Au fost prezenți 22 de administratori, 18 fizic si 4  online și 8 reprezentanți naționali , fizic. Președintele R. Armenia Vahagh Khachaturyan a rostit cuvântul de deschidere (presedintele tării este prin statut și presedintele consiliului de administratie al fondului) . În deschidere, președintele a spus: „Fondul Armenia  este o […] ..

TIMIȘOARA | Dansatorii armeni din Gherla la Festivalul „Hayastani Şakar”

           Tinerii cunoscutului Ansamblu de dansuri armeneşti „Hayakaghak” din Gherla sunt deosebit de activi în această  vară. Aproape  că  nu trece un weekend fără ca reprezentanții comunității armenești din orașul de pe Someș să  nu evolueze undeva. După participările reuşite de la Cluj-Napoca, Şomcuta Mare, Gheorgheni şi Gherla ( cu ocazia sărbătorii locale „Sfântul Grigore […] ..

ARMENIA | Fostul ministru de externe armean, Raffi Hovhannisian, anunță versiunea unui posibil guvern provizorie

Un Consiliu Național de Încredere ar trebui să fie format ca bază pentru un guvern interimar și, după câteva luni să organizeze noi alegeri, a declarat jurnaliştilor Raffi Hovhannisian, liderul Partidului Moștenirea și fost ministru de externe. El a anunțat numele persoanelor care ar putea face parte din viitorul guvern interimar: Arman Tatoyan, Arkady Karapetyan, […] ..

SUA | S-a stins din viață RAYMOND DAMADIAN, medic, om de știință și inventator al imagisticii prin rezonanță magnetică (RMN)

Omul de știință, doctorul și inventatorul armeano-american Raymond Vahan Damadian s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani. El a contribuit la dezvoltarea scannerului prin rezonanță magnetică (RMN) în anii 1970. Damadian s-a născut pe 16 martie 1936 la New York. A studiat matematica la Universitatea din Wisconsin-Madison în 1956, apoi a intrat […] ..

MĂRTURII | „Între Ruși și Ucraineni” (fragment) de Vartan Mestugean

XII (Continuare dela No. 158 – Ararat) „Ucrainenii au refuzat din prima zi să recunoască guvernul Lenin-Troțki. Relațiunile încordându-se din ce în ce, Guvernul bolșevic a trimis Ucrainei, în ziua de 4 Decembrie, 1917, un ultimatum, prin care o soma: a) să nu mai dezarmeze trupele bolșevice; b) să nu mai retragă trupele ucrainene depe […] ..

Prezentarea albumului   ,,Tezaurul armenilor din România” la Madenataran, muzeul manuscriselor vechi din Erevan

Marți 12 iulie  în sala de festivități a Madenataranului s-a desfășurat evenimentul prezentării albumului ,,Tezaurul armenilor din România” cu  binecuvântarea SS Karekin al II lea și în prezența delegației  Eparhiei Armene din România, în frunte cu Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian. Evenimentul a fost onorat de prezența Dlui Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte […] ..

POEZIE | Ara Alexandru Şişmanian : Poeme din volumul inedit ”Onirice” (1)

barca oranj căruntul mă contemplă cu abrupt cum în avis mă micşorez • de parcă morţii mi-ar întinde mîna ‒ tot mai aproape de pe celălalt mal • înspre albastrul tărîmului vîntul îmi poartă fantasma • nebuna moartă din casa părăsită zîmbeşte argint în tihnă şi flori • silabele fîntînilor cîntă prin fum ‒ o aripă absurdă zboară şi-ascultă • […] ..

PROGRAMUL slujbelor religioase cu prilejul Hramului Bisericii închinate Adormirii Maicii Domnului, împlinirea a 510 de ani de la târnosirea Mănăstirii  Hagigadar și aniversarea a 620 de ani de la înființarea Episcopiei Armene la Suceava (11-15 august 2022)

Cu aleasă bucurie vă facem cunoscut faptul că și în acest an, în perioada 11-15 august, organizăm pelerinajul tradițional al credincioșilor la Mănăstirile din Suceava care aduce tuturor participanților fericire și liniște sufletească de a sărbători împreună Hramul Bisericii închinate Adormirii Maicii Domnului, împlinirea a 510 de ani de la târnosirea Mănăstirii și totodată, aniversarea a 620 […] ..

ARMENIA | Potrivit Ministerului de Externe de la Erevan, declarațiile Azerbaidjanului, care încearcă să schimbe unilateral regimul juridic definit de Declarația tripartită privind coridorul Lacin, sunt inadmisibile

Armenia a cerut comunității internaționale să ia măsuri pentru a pune capăt atitudinii și acțiunilor agresive ale Azerbaidjanului și să pună în aplicare mecanismele internaționale necesare.Declarațiile Azerbaidjanului, care încearcă să schimbe unilateral regimul juridic definit de Declarația tripartită privind Coridorul Lacin [ care leagă Armenia de Nagorno-Karabakh ], sunt inadmisibile potrivit Ministerului de Externe armean.Mai […] ..

ANUNȚ | Pelerinaj la Mănăstirile Hagigadar și Zamca ( 11-15 august 2022)

Persoanele, care  doresc să aibă bucuria duhovnicească de a participa la pelerinajul tradițional la Mănăstirile Hagigadar și Zamca din Suceava, sunt rugate să se înscrie până pe 09.08.2022, în limita locurilor disponibile, la cancelaria Parohiei Bisericii Armene din București.  Pentru detalii suplimentare sunați la dna secretară Anni Kaplanian, tel 0752 028 614. ..

NOTE DE LECTOR | Kate Leahy/John Lee/Ara Zada : Lavaș

Kate Leahy, rezidentă în San Francisco, este autoare de literatură gastronomică, premiată pentru cărțile ei de bucate. John Lee, rezident și el în San Francisco, este fotograf specializat în mâncăruri pe care le popularizează cu regularitate în publicația „San Francisco Chronicle”, de asemenea a colaborat cu ilustrații fotografice la cărți de bucate. Ara Zada, rezident […] ..

După Mourad Papazian încă doi activiști din diaspora armeană au primit interdicția de a intra în Armenia

Massis Abrahamian, un lider al filialei olandeze a partidului panarmean Dașnakțutiun, și fiica sa Suneh, în vârstă de 23 de ani, au sosit luni și, respectiv, duminică pe aeroportul Zvartnots din Erevan. Oficialii de biroul deimigrare le-au spus că vor fi expulzați.„Cuvintele nu pot descrie dezamăgirea și durerea pe care le simt că am fost […] ..

JOAQUIN  GARRIGOS  BUENO:  “O carte obligatorie”  CARTEA  ȘOAPTELOR

În nr.30 din 29 iulie 2022 al săptămânalului “România literară”, organ al Uniunii Scriitorilor din România, este publicat un amplu interviu, intitulat „Traducătorul față în față cu canonul și cu piața editorială”. Cel intervievat este Joaquin Garrigos Bueno, „cel mai prolific traducător de literatură din limba română în limba spaniolă. Licențiat în Filologie hispanică și […] ..

ARMENIA | Legendarul chitarist BRIAN MAY de la trupa rock Queen va participa la festivalul STARMUS VI

Dr. Brian May, co-fondatorul trupei rock Queen, muzician, cântăreț, compozitor, astrofizician și fotograf, și-a confirmat participarea la festivalul STARMUS VI, care va avea loc în Armenia în perioada 5-10 septembrie. Festivalul Internațional STARMUS VI [având ca temă 50 de ani pe Marte: de la Mars 3 și Mariner 9 la Starship], care va avea loc […] ..

Delegație din partea Secretariatului de Stat pentru Culte și a Patriarhiei Ortodoxe Române, sosiță cu prilejul aniversării a 620 de ani de la înființare a Episcopiei Armene din România la Sfântul Scaun de la Ecimiadzin

Cu binecuvântarea și în prezența SS Karekin al II lea, Catolicos al Tuturor Armenilor, luni, 11 iulie 2022, în sala de festivități a Bibliotecii-Muzeu ,,Vace și Tamara  Manughian din Sf Ecimiadzin s-a desfășurat evenimentul de aniversare a 620 ani de la atestarea Episopiei Armene din România. Cuvântul de deschidere a fost rostit de IPS Arhiepiscop […] ..

ARȚAKH | „Vom continua să luptăm pentru Aghavno” spune președintele Arayik Harutyunyan

Președintele Arțakh-ului, Arayik Harutyunyan, a declarat astăzi ( 30 iunie) în Parlament că va continua să lupte pentru satul Aghavno din regiunea Lachin. Prim-ministrul Armeniei, Nikol Pașinian a anunțat în urmă cu trei zile că, după construirea noului drum care ocolește Berdzor-Lacin, localitățile Berdzor, Aghavno și Sus din afara graniței fostului RANK (Regiunea Autonomă Nagorno Karabakh, […] ..