Știri din Ararat

Ultimele titluri

Profesoara și scriitoarea ARȘALUIS SARCHISIAN GURĂU premiată de Uniunea Armenilor din România

Sămbătă, 12 noiembrie a.c. a avut loc în aula Bibliotecii Județene I.N.Roman din Constanța, în prezența ambasadorului Republicii Armenia la București Excelența Sa Serghei Minasyan, a președintelui Uniunii Armenilor din România Varujan Vosganian, a președintelui sucursalei Constanța a Uniunii Armenilor din Romania, domnul dr. Liviu Merdinian și a directorului Bibliotecii Județene prof.univ.dr.habil. Angelo Mitchievici, ceremonia […] ..

Alexei Ekimyan, compozitorul general de poliție

Zilele trecute am avut prilejul să ascult niște cântece superbe compuse de un armean pe numele său Alexei Ekimyan (Alexey Hekimyan). Biografia sa este extrem de interesantă și puțin cunoscută armenilor din diaspora. Armeanul nostru  s-a născut pe 10 mai 1927 la Baku (în paranteză să remarcăm câți armeni s-au născut sau au trăit pe […] ..

INVITAȚIE | Lansarea volumului ”De unde până unde – Destinul unei vieți” de Hraça (Anușavan) Kîrmîziyan

Dragi prieteni, Duminică, 27 noiembrie, începând cu ora 12:30, Editura Ararat vă invită la lansarea volumului  ”De unde până unde – Destinul unei vieți” în prezența autorului Hraça (Anușavan) Kîrmîziyan și a invitaților acestuia.  Evenimentul va avea loc la Casa de Cultură ”Victoria și Hovsep Dudian” – Bd. Carol I, nr 43, Sector 2, București. ” M-am născut pe 23 septembrie 1929. […] ..

Toamnă armenească la Gherla

Sucursala UAR Gherla alături de grupul de dans Hayakaghak a organizat în data de 5 noiembrie Festivalul ,,Toamna Armenească” (Haigagan așun). Manifestarea a avut loc pe strada Ștefan cel Mare la sediul UAR.Festivalul a început prin prezentarea președintelui UAR, Varujan Vosganian făcută de doamna prof. Dobocan Elena, care a vorbit despre scrierile lui publicate în […] ..

PADOVA | Conferință despre armenii din Italia, susținută de dr. Gregorio Suren Zovighian

„Mărturii și imagini despre poveștile de reziliență și integrare a armenilor din Italia după genocid”, conferință susținută de dr. Gregorio Suren Zovighian Întâlnirea a avut loc vineri, 18 noiembrie, la Sala Carmeli, situată în Via Galileo Galilei, o splendidă sală construită de Andrea Camarata (1712-1793), nu departe de Bazilica Sfântul Anton, care adăpostea biblioteca în […] ..

MĂRTURII | Nectar Margosian, străbunica mea din Kaisery (3)

          Este evident deja, un loc mai bun sub soare în țările de adopție au căutat supraviețuitorii evenimentelor din 1915, din Imperiul Otoman, fără faux pas, făcând dovada unui devotament exemplar. Fără îndoială ca refugiații au trăit precaritatea într-o lume imprevizibilă marcată de confuzii prelungite, schimbări sociale și politice. Indiferent unde au ajuns și asta […] ..

ISTORIE | DEPORTAREA   ARMENILOR  DIN ISTANBUL

O parte din mass-media pune, din timp în timp, în circulație mitul conform căruia capitala Imperiului Otoman, Istanbulul, nu a suferit rigorile Genocidului Armean organizat minuțios de guvernul pucist al Comitetului Uniune și Progres (Junii turci) în 1915. Chipurile s-au ferit de ochii numeroaselor ambasade existente acolo. Ceea ce nu s-a făcut în capitala otomană […] ..

GERLA | Concert susținut de corul mixt al studenţilor de la Universitatea Babeş-Bolyai „Visszhang”(Ecou)

             Cum ne apropiem de sărbătorile de la sfârşitul anului în municipiul Gherla  se înmulţesc concertele de muzică clasică organizate în lăcaşurile de cult. În weekend-ul trecut în cadrul obişnuitei slujbe duminicale din Biserica Romano-Catolică (Franciscană) de pe strada Bobâlna, recent reabilitată a avut loc un reuşit concert coral susţinut de corul mixt al studenţilor de […] ..

Un premiu bine meritat …

          Am văzut cu multă bucurie decernarea premiului Uniunii Armenilor din România distinsei Doamne Arșaluis H. Sarchisian-Gurău, o apreciere binemeritată, binevenită, de mult așteptată.           Considerăm că meritul doamnei Arșaluis, nu constă în cele câteva volume oferite comunității și culturii armene, ci contribuției dăruite de-a lungul vieții nației în care s-a născut.     &#1 ..

SIMPOZIONUL NAŢIONAL „ ASACHI ȘI ARMENII” | Cultura armeană, în haine de sărbătoare la Iaşi!

Aflat la prima ediție, evenimentul intitulat „Asachi și armenii”, organizat de către Uniunea Armenilor din România, sucursala Iași, și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, a omagiat într-o atmosferă de sărbătoare, la una dintre cele mai frumoase săli din lume, Aula Magna „Carmen Sylva” a Universității Tehnice, personalitatea marelui cărturar.          Proiectul a izvorât din crâmpeiele spirituale […] ..

MAREA  DOAMNĂ  A  PIANISTICII  ROMÂNEȘTI  ȘI  ARMENII

Fără îndoială că este vorba de renumita pianistă Ilinca Dumitrescu, pe care am avut plăcerea de a o asculta, într-o blândă seară de toamnă la Ateneul Român, într-un recital aniversar. Domnia sa a împlinit o frumoasă vârstă și, de cinci decenii, desfășoară o intensă și neobosită activitate concertistică pe scenele din țară și din zeci […] ..

O fotografie de peste 75 de ani…

La mulți ani Bedros! Iți ofer o fotografie mai veche de cei 75 de ani, de dinainte de a te naște … Sănătate și gânduri bune Edy Jeamgocian ..

RECENZIE | “MIA NONNA D’ARMENIA” de ANNY ROMAND

Forța unei femei și ochii unei fetițe pot să depășească oroarea? Serpouhi Hovaghian s-a născut în anul 1883, într-o familie burgheză de origine armeană, în orașul Samsun, port turcesc  la Marea Neagră. Era o copilă când și-a însoțit tatăl în Palestina, care în calitate de inginer, lucra la construcția căii ferate. Pe acele meleaguri, Serpouhi […] ..

Slujbă de parastas pentru eroii căzuți pe câmpurile de luptă din Arțakh (2020) și Armenia (2022)

Duminică, 20 noiembrie, după oficierea Sf. Liturghii, prin binecuvântarea Preasfințitului Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Armene din România, la Catedrala Arhiepiscopală din București și în toate bisericile armene din cadrul Eparhiei se vor oficia slujbe de parastas pentru eroii căzuți pe câmpurile de luptă din Arțakh în războiul din toamna 2020 și pentru eroii căzuți […] ..

„ECOUL ARMENIEI”, ziarul apărut în România acum 109 ani

Tatăl meu, Levon Lanis Sahazizian  s-a născut în orașul Sivas care era capital provinciei Sebastia din Vestul Armeniei, în care majoritatea locuitorilor erau Armeni. În Sivas, crescând numai  printre Armeni, pe o stradă pe care nu exista decât o casă în care trăiau Turci și mergând la o școală în care majoritatea elevilor erau Armeni, […] ..

ARMENIA | S-a încheiat Programul KATARINE 2022, privind „Femeile în conducerea politică”.

Pe 8 noiembrie a avut loc întâlnirea finală și ceremonia de absolvire pentru cursantele care au participat la programul KATERINE 2022 cu tema „Femeile în conducerea politică”. Evenimentul a debutat cu o discuţie cu deputatul Tatevik Gasparyan pe tema „Participarea femeilor ca pilon al democrației”. În cadrul evenimentului a avut loc și un discuție cu […] ..

Atelier de Crăciun la Clubul „Luis-Lumina”

Cu mare drag vă anunțăm că duminică, 11 decembrie, imediat după Sfânta Liturghie se va organiza atelierul de Crăciun la clubul Arhiepiscopiei Armene ”Luis-Lumina”, dedicat adulților doritori și părinților micilor membri ai clubului ”Luis-Lumina”, cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Datev Hagopian. La atelier vom lucra în tehnica decoupage pe sticlă, vom decora un sfeșnic de lumânare […] ..

Pisica VAN ( Vana katu/gadu), între istorie și legende

Pisica Van este considerată una dintre cele mai frumoase şi neobişnuite rase de pisici. Istoria pisicii Van se pierde în negura primelor atestări documentare a oraşului Van din inima vechii Armeniei, fiind o rasă indigenă specifică acestei regiuni de lângă Lacul Van. Pisica Van este o rasă endemică de pisici care nu a fost creeată […] ..

BUCUREȘTI | Cvartetul Arsen Petrosyan invitat la Festivalul de Muzică Veche

MARȚI, 22 NOIEMBRIE, ORA 19:00 – 20:30 SALA AUDITORIUM – MNAR Concertul este un „documentar acras” ce înfățișează cel mai profund spirit al culturii armene. Se spune că pentru a cânta la duduk (cel mai cunoscut instrument de suflat din Armenia) trebuie să sufli în instrument exact acras ai atunci în suflet. Programul de concert […] ..

LITERATURĂ | PETER von KAPRI : CIZMARUL SECURIST

Dragii mei băieți, amândoi de aproape douăzeci de ani, calcă unul celuilalt cu pantofii în picioare. În acest joc inteligent, călcâiul pantofului elegant al celui mai mare s-a rupt. Tatăl este chemat să rezolve și această problemă , iar cea mai bună posibilitate de a o face este o călătorie din Germania acasă, în țara […] ..