Știri din Ararat

Ultimele titluri

TURCIA / Biserica armenească „Sfântul Toros” din provincia Kütahya a fost demolată

Biserica armenească Sfântul Toros din provincia Kütahya din vestul Turciei a fost demolată, a declarat activistul pentru drepturile omului Arlet Natali Avazyan. Acum există un teren plat în locul bisericii istorice. „Nu aveți niciun respect pentru istorie? Distrugând istoria armenilor, veți ignora existența armenilor pe acest pământ? a spus ea într-un mesaj pe Twitter. Înainte […] ..

EPARHIA ARMEANĂ DIN ROMÂNIA a participat la RUGĂCIUNEA ECUMENICA DIN BUCUREŞTI în perioada 18-25 ianuarie

În perioada 18-25 ianuarie 2021, în Bucureşti, s-a desfăşurat rugăciunea ecumenică anuala cu titlul: ,,Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor’’. Anul acesta deviza şi motto sub care s-a desfăşurat rugăciunea ecumenică a fost aleasă din Noul Testament: “Rămâneţi în iubirea mea’’; ,,Eu sunt viţa; voi mlădiţele” (Ioan 15, 5-9). La Săptămâna de Rugăciune ecumenică au […] ..

SPRIJIN pentru ARȚAKH

În urmă cu aproape 6 luni  s-a reaprins conflictul azero-armean, ample acțiuni militare fiind declanșate de forțele militare ale Azerbaidjanului sprijinite de mercenari din diverse state. Confruntările armate au durat mai bine de 44 de zile provocând moartea mai multor mii de oameni, militari și civili, rănirea unui număr mai mare de persoane, fără a–i […] ..

FRANȚA / A apărut cartea semnată de Hraça Kirmiziyan (Anouchavan): „SOSIT de ALTUNDEVA – Destinul unei vieți”, între România, Turcia și Franța, o poveste armenească

Pe 14 ianuarie 2021 a apărut la Editura Verona, cartea „Sosit de altundeva – destinul unei vieți” de Hraça Kirmiziyan (Anouchavan) un grupaj de 276 de pagini despre viața lui Hraça (Hratchia) Kirmiziyan, o cunoscută personalitate armeană a comunității din Franța alături de fratele său Agop, amândoi mari mecena și patrioți. Hraça (Hratchia) Kirmiziyan este […] ..

ITALIA / Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor în Comunitatea Sant’Egidio-Roma, 20 ianuarie 2021

Comunitatea Sant’Egidio este o mișcare laicală de inspirație creștino-catolică, care se dedică rugăciunii, comunicării Evangheliei și se prezintă ca o “asociație publică de laici ai Bisericii”.Constituită în anul 1968 în Italia este răspândită în 70 de țări din diverse continente: Africa, America, Europa, Asia.Este recunoscută ca o “Asociație internațională de credincioși” de către Consiliul Pontifical […] ..

EVENIMENT / Un festival de film online și patru tineri regizori, de origine armeană, ca personaje principale

Uniunea Armenilor din România a organizat, în perioada 18-22 ianuarie 2021  “Zilele Filmului Armenesc” în cadrul căruia au fost prezentate o selecție de scurt metraje, lung metraje și documentare din filmografiile regizorilor de origine armeană Andrei Inizian, Armine Vosganian, Andrei-Nicolae Teodorescu și Florin Kevorkian. Ineditul a constat în faptul că filmele a fost prezentate online […] ..

VARTAN CHALIKIAN : Mă spovedesc ție, cititorule!

                                                                                    Hov ar ..

Slujbă armenească la Gherla cu participarea Arhiepiscopului Romano-Catolic de Alba Iulia

        Duminică 24 ianuarie 2021 creştinii gherleni au avut parte de o  adevărată sărbătoare prilejuită de prima vizită efectuată în oraşul lor de Arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia IPS dr. Kovács Gergely, prilej cu care la Catedrala Armenească din centrul oraşului a avut loc o slujbă religioasă  de rit armenesc oficiată    de preotul Szakács Endre.  La […] ..

,,Am vrut să depun mărturie și să arăt consecințele acestui război’’ – spune Anush Grigoryan, președinta Asociației Hayer de Poitou din Franța

– Anush, în ce an ai plecat din Armenia pentru a te stabili în Poitiers? Care este istoria asociației culturale, „Hayer de Poitou” pe care ai înființat-o în 2013? -Eu locuiesc în Poitiers din 7 iulie 2010, cu părinții, fratele și bunica mea. În 2013, am împlinit 18 ani și mi-am dorit neapărat să fac […] ..

Arayik Harutyunyan: În Arțakh am acceptat cu profund regret vestea retragerii Arhiepiscopului Pargev Martirosyan

„în Arțakh, am acceptat cu profund regret vestea retragerii Arhiepiscopului Pargev Martirosyan din funcția de primat al Eparhiei Arțakh” a spus Arayik Harutyunyan președintele Arțakhului. El a scris pe pagina sa de Facebook: „După ce a condus o misiune patriotică în Arțakh de mai bine de trei decenii, Preasfinția Sa Pargev a devenit un simbol […] ..

SUA / Robotul armean ROBIN a fost selectat pentru premiul Golden Kitti 2020

Robotul Robin realizat de compania din Armenia Expper Technologies este în cursa pentru Golden Kitti Award 2020. Produsul fabricat de armeni a fost selectat pentru premiu împreună cu Apple MacBook Pro, iPhone 12 Pro, PlayStation 5, Apple Watch și altele. Votul este deschis pe Producthunt la secțiunea Hardware. Robin este primul companion „inteligent din punct […] ..

COMUNICAT DE PRESĂ / AMBASADA REPUBLICII ARMENIA ÎN ROMÂNIA

Acum 31 de ani, la începutul lunii ianuarie a anului 1990, întreaga lume a fost martoră a încă unui pogrom, care a avut loc în capitala Azerbaidjanului sovietic, Baku. Represaliile și epurările etnice din Azerbaidjan, de la sfârșitul existenței URSS-ului, își au începutul încă în februarie 1988, la Sumgait, reprezentând un soi de ”răspuns” al […] ..

CERCETARE / Două studii despre patrimoniul armenesc din România publicate în „Revue des Études Sud-Est Européennes”

În zilele de 2-6 septembrie 2019 a avut loc la București cel de-al XII-lea Congres Internațional de Studii Sud-Est Europene la care au participat  numeroase personalităţi ştiinţifice – univesitari şi cercetători ştiinţifici din peste 20 de ţări europene, din spaţiul caucazian (Armenia, Georgia), precum şi din Israel, Japonia, China, Canada şi SUA. ( vezi articolul […] ..

Slujbe de pomenire pentru Hrant Dink în bisericile de pe cuprinsul Eparhiei Armene din România

În urmă cu 14 ani, la 19 ianuarie 2007,  Hrant Dink, membru marcant al intelectualității armene din Turcia, a fost asasinat în apropierea redacției ziarului armenesc Akos din Istambul. Hrant Dink era o personalitate cunoscută a presei scrise din Turcia și din lumea armeană, ieșind mereu în evidență prin obiectivitatea abordării tuturor problemelor,dra și prin […] ..

SUA / Jill Biden a purtat o ținută „Casa Markarian” personalizată, la investirea președintelui

Soția lui Joe Biden, Jill Biden, a purtat un mantou și o rochie, marca Markarian, asortate realizate din lână albastru ocean pentru inaugurarea prezidențială din 2021. Look-ul a fost completat de o mască de față Markarian din mătase asortată cu restul ținutei. Mantoul primei doamne era împodobit cu un guler și manșete de catifea albastru […] ..

Românié, recunoaște Genocidul Armean!

          Pe 18 ianuarie 2021 s-au împlinit 20 de ani de când Parlamentul Franței a recunoscut masacrele comise de Otomanii Turci împotriva populației Armene (1915-1923), drept Genocid. Franța a fost una din țările civilizate ale lumii (Germania, Italia, Grecia, Canada, Senatul și Congresul SUA) care și-a arătat corectitudinea față de una din marile nedreptăți ale […] ..

Rezultatele studiului privind Diaspora Armeană 2019, la care a participat și comunitatea armeană din România

În anul 2019 Armenian Institute din Londra, cu sprijinul fundației „Calouste Gulbenkian”, a organizat o cercetare cu privire la Diaspora armeană, axată pe completarea anonimă a unor chestionare (editor: Hratch Tchilingirian). Rezultatele au fost publicate în urmă cu câteva luni. Comunitățile armene alese în anul 2019, au fost din Argentina, Liban, România și Montreal (Canada). […] ..

Cuvântul PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei Armene din România cu prilejul săptămânii de rugăciune 2021

,,Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele!,, (Ioan 15,5) Conform celor aflate din Sfânta Scriptură  ființei umane i-au fost hărăzite ,,mari și prețioase făgăduințe… pentru a se face părtaș dumnezeiaștii firi… pentru a-L cunoaște pe Dumnezeu,,  (2 Petru 1,4). Hristos  s-a născut pentru noi ca pământean pentru ca noi să ne putem apropia de Împărăția cerurilor. […] ..

ARMENIA / Zareh Sinanyan: „După război, a devenit mai dificil să lucrezi cu diaspora”

„Toată lumea se află într-o stare de șoc psihologic după acest război, din cauza căruia a devenit mai dificil să lucrezi cu diaspora”, a declarat Zareh Sinanyan, Înaltul Comisar pentru Afaceri cu Diaspora, într-un briefing după ședința de guvern. Potrivit acestuia, marea majoritate a mass-media din diaspora sunt controlate de forțe legate de vechiul regim, […] ..

INVITAȚIE / Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Avem plăcerea de a vă invita, miercuri, pe data de 20 ianuarie 2021, la Seara de Rugăciune care va avea loc la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, eveniment ce face parte din octava de rugăciune ecumenică aflată sub patronajul Consiliului Mondial al Bisericilor. Slujba care va începe la ora 17:00, va fi urmată […] ..