Știri din Ararat

Ultimele titluri

RECENZIE | Antonio Guardavaglia : La Dacia Ripense e la Dacia Mediterranea nella Descrittione delle Misie, Dacie e Illirico (1698) di Luigi Ferdinando Marsigli [ Academia Romena, Centro di Studi Transilvani, Cluj-Napoca, 2020. pp. 293.]

Dacia Ripense și Dacia Mediteraneană în Descrierea Misielor, Daciei și Illiria ( 1698) a lui Luigi Ferdinando Marsigli. [Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2020, pp. 293]. Volumul de față are ca autor un profesor din Padova care a a studiat limba și literatura română la Universitatea din Cluj, fiind atras de istoria și […] ..

Zildjian – dinastia făurarilor de talgere

În anul 1618, Avedis, un alchimist armean din Constantinopol, era preocupat să facă aur. În loc de acesta, el a descoperit un proces de tratare a aliajelor și l-a aplicat la arta fabricării de talgere cu un sunet de o extraordinară claritate, obținând un material de talgere considerat cel mai bun din lume. Spiritul său […] ..

Albert Hovhannisyan a primit distincția, cu titlu postum, de „Erou al Arțakhului”

Imaginea acestui tânăr soldat, Albert Hovhannisyan epuizat, dar încă la post, în spatele tunului său în timpul războiului de 44 de zile din Arțakh, a făcut înconjurul lumii. Albert Hovhannisyan, devenit martir al războiului din Arțakh a primit distincția, cu titlu postum, de „Erou al Arțakhului”, care i-a fost înmânată tatălui său, Artak Hovhannisyan. Un […] ..

FONDUL ARMENIA : Un milion de dolari SUA pentru nevoile urgente ale armenilor din Liban

Fondul Armenia Reprezentanța din România BULETIN DE STIRI 16.10.2021 Un milion de dolari SUA pentru nevoile urgente ale armenilor din Liban Prin eforturile filialei americane a Fondului Armenia 1.000.000 de dolari au fost strânși în cursul lunii septembrie a.c. și transferați la catolicosatul  Marii Case de Cilicia Suma este destinată necesitătilor  comunității armene din Liban, […] ..

Inaugurarea unui monument khacikar și sfințirea icoanelor  în mijlocul comunității armenilor din Barcelona

Ziua de 3 octombrie 2021 a fost prilejul unui eveniment deosebit pentru comunitatea armenilor din Barcelona. Au participat in număr mare la Sf. Liturghie oficiată în Biserica Sf. Maria de Petralbes. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către IPS Arhiepiscop Khajak Barsamian, Delegat Patriarhal pentru Europa de Vest, reprezentant al Sf. Scaun de la Echmiadzin […] ..

CAMERA DEPUTAȚILOR | Intervenția domnului deputat Varujan Pambuccian, cu prilejul Zilei limbii, alfabetului și culturii armene (prin audioconferință)

Extras din stenograma ședinței Camerei Deputaților din data de 12 octombrie 2021 ……………………………………………………… Domnul Florin-Claudiu Roman: Dacă nu sunt observații, înainte de a începe dezbaterile, conform celor convenite în Comitetul liderilor și în Biroul permanent, dau cuvântul domnului deputat Varujan Pambuccian, cu prilejul Zilei limbii, alfabetului și culturii armene. Aveți ..

De Ziua Limbii, Alfabetului și Culturii Armene, Varujan Vosganian a recitat poezia „Pe drumul Damascului”

Participarea mea la Festivalul Internațional de Poezie din București, din seara zilei de marți, 12 octombrie 2021, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române, a coincis cu sărbătorirea Zilei limbii, alfabetului și culturii armene, consfințită, începând cu 2019, prin lege. România este singura țară unde diaspora beneficiază din partea legiuitorului de o astfel de cinstire […] ..

HRANT DINK sau PREȚUL unei vieți, 168.000 $

Familia redactorului șef al cotidianului turco-armean Agos, Hrant Dink, va primi despăgubiri de 1,5 milioane de lire turcești (aproximativ 168.000 de dolari), întrucât Consiliul de Stat al Turciei a confirmat o hotărâre pronunțată de cea de-a 6-a Instanță Administrativă din Istanbul. Văduva lui Hrant Dink, Rakel Dink, și copiii ei au intentat o acțiune juridică […] ..

TVR 1 | Despre Ziua Limbii, Alfabetului și Culturii Armene la Emisiunea CONVIEȚUIRI

Miercuri, 13 octombrie 2021, în cadrul emisiunii CONVIEȚUIRI care se difuzează pe TVR1, în intervalul orar 15.10-17, vă invităm să urmăriți interviul realizat de Maria Terzian cu vicarul eparhial Radu Krikor Holca privind Ziua Limbii, Alfabetului și Culturii Armene. Interviul conține și o serie de informații despre viața și faptele Sfântului Mesrop Maștoț, creatorul alfabetului […] ..

Acum doi ani președintele României a promulgat LEGEA privind instituirea datei de 12 OCTOMBRIE ca ZIUA Limbii, Alfabetului și Culturii armene

Pe 10 octombrie 2019, Preşedintele Klaus Iohannis a semna Legea privind instituirea zilei de 12 octombrie ca Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene. “Se instituie ziua de 12 octombrie ca Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene. Sărbătorirea acestei zile poate fi organizată de autorităţile administraţiei publice, centrale şi locale, de către instituţiile aflate în subordinea […] ..

Ziua alfabetului, limbii şi culturii armene

            Ziua de 12 octombrie a fost decretată de către Parlamentul României ca Ziua alfabetului, limbii şi culturii armene. Încă un prilej de a ne mândri cu străvechea limbă armeană, de a o păstra şi de a o transmite generaţiilor viitoare. Alfabetul armean a fost creat de genialul fiu al poporului armean, arhimandritul  Mesrop Maştoţ, […] ..

FOTBAL | În această seară România-Armenia (21:45) la București, meci decisiv pentru calificările la Cupa Mondială 2022

Astăzi, 11 octombrie, începând cu orele 21:45 are loc meciul România-Armenia pe stadionul Steaua din București. Meciul are loc în cadrul calificărilor la Cupa Mondială 2022 (Grupa J, zona Europa). După dezamăgitorul rezultat Islanda-Armenia (1-1), vineri, 8 octombrie, la Rykjavik, unde Armenia a ratat mai multe oportunități de a câștiga avantajul, echipa armeană condusă de […] ..

Armenii gherleni au sărbătorit împreună  cu creştinii romano-catolici sfinţirea  Bisericii Franciscane

La sfârşitul săptămînii trecute creştinii gherleni au avut parte de momente duhovniceşti, prilejuite de  sfinţirea Bisericii Romano-Catolice de  pe strada  Bobâlna, una din cele mai vechi lăcaşuri de cult  din localitate, alături de Biserica armenească „Solomon”. A fost o adevărată  sărbătoare, onorată de sute de creştini din localitate, dar şi din alte oraşe. A fost […] ..

TVR CLUJ | Ziua Culturii Armene la Cluj Ediţia 2021 (VIDEO)

Reportaj de la evenimentul organizat de UAR Cluj, găzduit în 25 septembrie 2021, de Muzeul Etnografic din Transilvania. Producţie TVR Cluj. Asistent imagine Vasile Mera, imagine Aida Ilie, editor imagine Dora Camelia Precup, realizator Andrea Ghiţă ..

VATICAN | Papa Francisc s-a întâlnit cu S.S. Karekin II, Catolicos al Tuturor Armenilor

Papa Francisc și Catolicosul Karekin II, șeful suprem al Bisericii Apostolice Armene, s-au întâlnit la Vatican la o conferință a liderilor religioși din întreaga lume. Întâlnirea internațională pentru pace, desfășurată pe parcursul a două zile s-a încheiat joi cu o rugăciune ecumenică pentru pace la Colosseumul din Roma. Reprezentanții confesiunilor creștine prezenți au păstrat, de […] ..

ITALIA | O expoziție unică, de artă armeană, s-a deschis la Palatul prezidențial Quirinal

În cadrul vizitei de stat a președintelui Republicii Armenia, Armen Sarkissian în Italia, a fost vernisată, pe 6 octombrie, sub auspiciile celor doi președinți, o expoziție cu operele faimoșilor pictori armeni Hovhannes Aivazovsky, Gevorg Bashinjaghyan, Martiros Saryan, Vardges Surenyants, Hakob Kojoyan. Președintele Sarkissian și soția sa Nouneh Sarkissian, președintele Italiei Sergio Mattarella și Laura Mattarella […] ..

CAUCAZ | Lavrov propune deschiderea rutelor de comunicații ale regiunii cu opțiunea 3 + 3 Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Rusia, Iran, Turcia

Ministrul rus de Externe, Sergey Lavrov, care l-a primit ieri, 6 octombrie, la Moscova pe omologul său iranian Hosein Amir-Abdollahian, a declarat că propune opțiunea 3 + 3 pentru deblocarea globală a căilor de comunicare din sudul Caucazului. Cu Georgia, Armenia, Azerbaidjan, asociate cu Rusia, Iran și Turcia Amir-Abdollahian a sosit la Moscova pe fondul […] ..

ARMENIA | Cursuri ale Facultății de Drept a Academiei Naționale de Științe…nu doar pentru juriști

Din 17 septembrie 2021 până pe 16 octombrie au loc la Academia Națională de Științe din Republica Armenia cursurile fără plată ( pentru al 3-lea an consecutiv) ale Facultății de Drept cu tema „Să fim conștienți și protejați”. Acestea au ca scop creșterea conștientizării în societatea armeană a rolului Justiției. Inițiativa aparține Catedrei de Drept, […] ..

Președintele armean, Armen Sarkissian, a trimis un mesaj de felicitare laureatului Premiului Nobel pentru medicină, Ardem Patapoutian, american de origine armeană

Președintele Armeniei, Armen Sakissian, a trimis un mesaj de felicitare omului de știință american, de origine armeană Ardem Patapoutian care a primit Premiul Nobel pentru Medicină, în acest an. În mesajul președintelui armean se spune : Sunt încântat să aflu că dumneavoastră și colegul dumneavoastră, dr. David Julius, ați primit anul acesta Premiul Nobel pentru […] ..

COMUNICAT DE PRESĂ | „Mihail Jora – Timpul care apropie

Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România organizează, în perioada    9 octombrie – 8 noiembrie 2021, seria de evenimente „Mihail Jora – Timpul care apropie”, cu scopul de a marca cei 130 de ani de la nașterea și cei 50 de ani de la stingerea din viață a marelui compozitor, profesor, dirijor Mihail Jora […] ..