Știri din Nyugati Jelen Arad

Ultimele titluri

Mitől félnek sokan a Kínai Nagydíj előtt

</span> <div> <div></div> </div> <div>A Ferrari csapatfőnöke, Frédéric Vasseur úgy gondolja, hogy a hétvégi Kínai Nagydíj előtt a „legnagyobb kérdőjel” az aszfalt minősége lesz, és az, hogy hogyan fognak teljesíteni a 18 colos gumiabroncsok.</div> <div><p class="text-align-justify">A Ferrari csapatfőnöke, úgy gondolja, hogy a hétvégi Kínai Nagydíj előtt , és az, hogy hogyan fognak teljesíteni a 18 colos gumiabroncsok.</p><p c ..

Ilyés: A mutatott játék csodaszámba ment

</span> <div> <div></div> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div>Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke szerint az olimpiai kvótás (magyar) női válogatott játéka csodaszámba ment a debreceni selejtezőtornán, amelyen három győzelemmel az első helyen végzett.</div> <div><p class="text-align-justify">Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke szerint az olimpiai kvótás (ma ..

Az UTA 1:3-ra kikapott a nagyszebeni Hermannstadtól

</span> <div> <div></div> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div>A vendégeknél egyértelműen a mesterhármasuk szerzője, Daniel Paraschiv volt a legjobb – igaz, az első gólt 11-esből szerezte; Kucher jó irányba ugrott, de nem tudta megfogni. Szünetre maradt a 0:1, az aradiak nem kaptak büntetőt, miután Fábryt zavarták hátulról.</div> <div><p class="text-align-justify">A vendégeknél egyértelműen a mesterhármas ..

Lelátó

</span> <div> <div></div> </div> <div>• Az aradi sárga-kék kosarasok tegnap (lapzárta után) megkezdték az LNBF-döntő három győzelemig tartó párharcát a Konstancai CSM CSU ellen. Aradon csak a harmadik meccsel (április 23-án) kecsegtethetik a lelkes aradi és környékbeli szurkolókat. A hétfői kezdés után holnap, szerdán már a 2. meccsüket is lejátsszák idegenben, a Fekete-tenger partján. Az eredményekre visszatérek, hiszen nem mindegy, hogy milyen ..

Erdély-szerte jelentkezhetnek a negyedikes diákok az MCC Fiatal Tehetség Programjába

</span> <div> <div></div> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div>Június 30-ig jelentkezhetnek a jelenlegi negyedik osztályos gyerekek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség Programjába. Az intézmény a következő tanévben is izgalmas kurzusokkal, ingyenes, iskola mellett végezhető képzéssel várja az ősszel 5. osztályt kezdő tanulókat.</div> < ..

Szülők Akadémiája: Generációk az ABC végén, avagy hogyan szálljunk le a mókuskerékről?

</span> <div> <div></div> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div>Milyen társadalmi elvárások nehezednek korunk emberére? Hogyan befolyásolja a szociális nyomás a fiatalok önértékelését, énképét, világnézetét? Meghívott szakértőnk célja lerántani a leplet a leállíthatatlannak tűnő mókuskerékről, irreális társadalmi normákról. Előadásában ellentámadást indít a nyomasztó elvárások ellen, és olyan eszközökkel vértezi fel a közöns ..

Április végétől látogatható a királyi birtok

</span> <div> <div></div> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div>A soborsini királyi birtok április végén tavaszi vásárral és gasztronómiai fesztivállal nyitja meg újra kapuit a látogatók előtt – jelentették be a királyi ház képviselői a közösségi oldalakon és a soborsini királyi kastély honlapján.</div> <div><p class="text-align-justify">A soborsini királyi birtok április végén tavaszi vásárral és gasztron ..

Nőtt az ipari termelés februárban

</span> <div> <div></div> <div></div> </div> <div>Az Európai Unió (EU) országaiban és az euróövezetben is nőtt az ipari termelés idén februárban januárhoz képest; Románia egyike azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek a legnagyobb mértékű növekedést jegyezték – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn közzétett jelentéséből.</div> <div><p>Az Európai Unió (EU) országaiban és az euróövezetben is nőt ..

Hetven riasztás egy hét alatt

</span> <div> <div></div> <div></div> </div> <div>Az április 5–11. közötti héten több mint 9100 rendőr teljesített járőrszolgálatot az iskolák környékén, különösen a diákok érkezése és távozása körüli időpontokban a tanulók és a tanárok biztonságának növelése érdekében – számolt be vasárnap a Román Rendőrség.</div> <div><p class="text-align-justify">Az április 5–11. közötti héten több mint 9100 rendőr teljesített ..

Bemerítő keresztség Jézus példájára

</span> <div> <div></div> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div>Az emberek, közösségek életében vannak meghatározó jelentőségű események, amelyek kitörölhetetlenül ott maradnak elméjükben, szívükben. Ilyen örömteljes eseményre került sor vasárnap délelőtt az arad-belvárosi baptista gyülekezetben, ahol Életet átformáló örömhír címmel, újtestamentumi bemerítést tartottak nagyszámú aradi és más helyiségekből érkezett vendégek j ..

Kezdődhet a vasúti hálózat korszerűsítése

</span> <div> <div></div> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div>A Közlekedésügyi Minisztérium kiadta az építkezési engedélyt az Arad–Temesvár–Karánsebes vasúti vonal negyedik szakasza korszerűsítésére. </div> <div><p class="text-align-justify">A Közlekedésügyi Minisztérium kiadta az építkezési engedélyt az Arad–Temesvár–Karánsebes vasúti vonal negyedik szak ..

Románia több mint 150 ezer tartózkodási engedélyt adott ki ukrajnai menekültek számára

</span> <div> <div></div> <div></div> </div> <div>Márciusban Románia 2070 tartózkodási engedélyt adott ki az ukrajnai háború elől menekülő, ideiglenes védelemben részesülő külföldiek számára, az ilyen jogcímen kiállított dokumentumok száma 2022. március 18. óta elérte az 158 112-t - tudatta a román bevándorlási hivatal (IGI).</div> <div><p class="text-align-justify">Márciusban Románia 2070 tartózkodási engedélyt ..

Hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Monica Macovei volt igazságügyi minisztert

</span> <div> <div></div> <div></div> </div> <div>Hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte pénteken a mangaliai bíróság Monica Macovei volt igazságügyi minisztert gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt.</div> <div><p class="text-align-justify">Hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte pénteken a mangaliai bíróság Monica Macovei volt igazságügyi minisztert gondatlanságból elkövetett testi sér ..

A Verespatak-ügy lezárása a társadalom győzelmének tekinthető

</span> <div> <div></div> <div></div> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div>Húszéves harc zárult le a Verespatak-ügyben, amikor márciusban a román állam nyert Washingtonban a bányaprojekt meghiúsulása miatt perelő vállalat ellen. Az egész országot megmozgató utcai tüntetések óta tíz év telt el, és Verespatak esete mára a civil összefogás, környezetvédelmi megmozdulás és bátor kiállás példája lett. A Mathi ..

Megérte várni

</span> <div> <div></div> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div>Hosszú szünet után jelentkezett felnőtteknek szóló verseskötettel a székelyudvarhelyi születésű Nagyálmos Ildikó, aki nyolc évig élt Aradon, és a mai napig a Nyugati Jelen munkatársaként is dolgozik.</div> <div><p class="text-align-justify">Hoss ..

„Örülök annak, hogy ennyire mertem magam megmutatni”

</span> <div> <div></div> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div>A nemrég megnyílt temesvári Ambrózy kávéházban április 11-én, a magyar öltészet napján mutatták be Belencsák (Frucht) Olga Nyomokban mégis című verskötetét. A Várbástya Egyesület Irodalmi köre szervezésében megtartott könyvbemutató szép számú közönségét Tamás Péte ..

Közös listában gondolkodnak

</span> <div> <div></div> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div>Március 21-én a zimándközi elemi iskola osztálytermében 18 órakor kezdődött az RMDSZ közgyűlésen a helybeli elnök, Balogh Erika üdvözölte a megjelenteket, illetve a megyei ügyvezető elnököt, Péró Tamást, akinek át is adta a szót. </div> <div><p></p><p> </p><p>Az ügyvezető elnök üdvözlőszavait k ..

A döntés szabadsága a legnagyobb kincs

</span> <div> <div></div> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div>A sorsunk, a döntések és a felelősség is a saját kezünkben van. Ez egy közösségnek mindent jelent, hiszen maga dönthet az iskolájáról, az óvodájáról, a saját fejlesztéséről. Mindehhez úgy kell melléállni, hogy működjön a futballcsapat, a citerazenekar, a vegyes kó ..

Szombaton filmvetítés és beszélgetés: Petőfi Erdélyben

</span> <div> <div></div> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div>A nép nyelvén szóló híres magyar költő Erdélyben töltött napjait mutatja be Maksay Ágnes és László Loránd „Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én…” –Petőfi Erdélyben című dokumentumfilmje. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) bemutatta dokumentumfilm forgatása során az alkotók összesen 19 erdélyi helyszínen jártak, amelyek kulcsfontosságúak voltak Petőfi Sándor éle ..

„A határidő a legjobb múzsa”

</span> <div> <div></div> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div class="swiper-slide image"> </div> <div>A temesvári Bolyai János Szakkollégiumban április 10-én mutatták be Nagyálmos Ildikó és Karda Zenkő Várni is mire című verses albumát. A rendhagyó könyvbemutató alkalmából a kötet illusztrátora, Karda Zenkő kiállította Nagyálmos Ildikó verseit illusztráló rajzait. ..