Știri din Universul argesean

Ultimele titluri

Ce trebuie să faci dacă varza murată a făcut floare!

Procesul de fermentare al verzei se poate accelera din diverse motive şi apare așa-numita „floare”, adică puțin mucegai deasupra. Câteva pastile de aspirină mărunțite și aruncate în butoi ajută varza murată să nu facă floare, indiferent cât stă în butoi. O altă soluţie este hreanul. Pune deasupra verzelor câteva bucăţi de hrean curăţat. Un alt […] ..

Indicele ROBOR continuă pe panta descendentă! Azi a scăzut din nou

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut vineri, 2 decembrie, la 7,78%, de la 7,89% valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR. La începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 […] ..

Ministerul Finanțelor a publicat ordonanța cu măsurile ce vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2023

Ministerul Finanțelor a publicat în această săptămână așa-numita „ordonanță trenuleț”, care cuprinde principalele măsuri fiscal-bugetare ce vor intra în vigoare la 1 ianuarie, 2023. Actul normativ prevede, între altele, creșteri de salarii pentru bugetari, ajutoare și majorări pentru pensionari, inclusiv cei militari. Alina Bordeiașu detaliază cele mai importante măsuri cuprinse în proiect. Documentul elaborat de […] ..

Vremea se încălzește din nou. Maxime de 10-12 grade!

După câteva zile cu frig, lapoviță și ninsoare, vremea se va încălzi din nou în următoarele zile, a spus la Digi24 Gabriela Băncilă, director în Administrația Națională de Meteorologie. Vor fi zile în care temperaturile maxime vor ajunge la 10-12 grade. „Foarte repede o să ne întoarcem la vremea anormală pentru început de decembrie. Pentru […] ..

Ia cu altiță, bluza tradițională românească, a intrat în patrimoniul imaterial UNESCO!

Veste extraordinară de 1 Decembrie, Ziua Națională a României: ia cu altiță a intrat în lista patrimoniului UNESCO, proiectul fiind promovat în comun de România și Republica Moldova. Vestea includerii cămășii cu altită pe lista UNESCO a venit din Maroc. „Acum câteva minute, aici, la Rabat, dosarul „Arta cămășii cu altiță – element de identitate […] ..

Judecătorul Gabriel Apostol s-a sinucis într-un mod cumplit. A murit în ambulanță, în drum spre spital!

Controversatul judecător argeșean Gabriel Apostol și-a pus capăt zilelor chiar de 1 decembrie, într-un mod cu totul neobișnuit. El devenise cunoscut după ce a participat la Masterchef, dar și din cauza scandalurilor în care a fost implicat. Ieri, bărbatul și-a injectat benzină în vene. A fost luat de ambulanță de la domiciliu, chiar soția sa […] ..

Cristian Gentea: „1 Decembrie 1918 ne-a adus îndeplinirea idealului național și recâștigarea demnității într-o Europă care și-a redefinit valorile istorice și culturale

„1 Decembrie 1918 ne-a adus – nouă, românilor – îndeplinirea idealului național și, cel mai important, recîștigarea demnității într-o Europă care și-a redefinit valorile istorice și culturale. Sărbătoarea națională ne oferă, anual, prilej de adâncă reflecție la semnificația actului istoric al unirii, unire dorită de românii din jurul Carpaților de sute de ani pentru a […] ..

De pe acoperișul argeșean al țării, LA MULȚI ANI ROMÂNIA!

De pe acoperișul argeșean al țării, LA MULȚI ANI ROMÂNIA! ..

„Drumul Luminii” – noul film la Planetariul Muzeului Județean

Muzeul Județean Argeș a venit, pe sfârșit de an, cu o surpriză pentru numeroșii vizitatori ai Planetariului. Este vorba despre achiziționarea unui nou film. „Drumul luminii” este o producție 2022 și prezintă povestea celei mai importante descoperiri a omenirii. La Planetariul Muzeului Județean Argeș spectatorii se pot bucura de calitatea celui mai modern sistem de […] ..

1 Decembrie, Ziua Naţională a României! 104 ani de la Marea Unire

1 Decembrie, Ziua Națională a României! Românii de pretutindeni sărbătoresc pe 1 Decembrie Ziua Națională a României, cel mai important moment din istoria românilor. În urmă cu 104 ani, la 1918, la Alba Iulia a avut loc Marea Adunare ce a votat unirea Transilvaniei cu România, și a consfințit ceea ce acum numim România Mare. Ziua […] ..

O seară de poveste. S-a deschis Târgul de Crăciun din Pitești

Tradiția unui Târg de Crăciun nu se poate crea peste noapte. E nevoie de perseverență, investiții și logistică. Piteștiul s-a înscris deja pe harta orașelor care pot face din Târgul de Crăciun un eveniment de succes. ..

Estera Stămoiu, președinte OAMGMAMR Argeș: LA MULȚI ANI, SĂRBĂTORIȚILOR ÎN ZIUA SFÂNTULUI APOSTOL ANDREI!

În zi de binecuvântată sărbătoare îndrept către asistenții medicali, cei dintâi chemați ocrotitori ai sănătății argeșenilor, cuvânt și sincer gând de mulțumire, admirație și respect! Din harul Sfântului Apostol Andrei desăvârșită să vă fie viața în fiecare ceas cu drept cuvenită credință, sănătate, pace, speranță ! Asistenților medicali, tuturor argeșenilor, le doresc aniversare onomastică în […] ..

Şezătoare în ajun de Sfântul Andrei – organizată de Şcoala Populară de Arte și Meserii Pitești

„Reînvierea cămășii cu altiță din lăzile de zestre ale Argeșului și Muscelului” este un proiect născut din dorința de a descoperi, studia și promova patrimoniul cultural material și imaterial al acestei zone etnografice deosebit de bogată în costume tradiționale lucrate în gospodăriile țărănești sau în ateliere specializate. Flory Buia, inițiatoarea proiectului, împreună cu un grup […] ..

De ce există la intersecțiile de cale ferată Crucea Sfântului Andrei în formă de X

Cel mai important semn, prezent la toate trecerile la nivel cu calea ferată, este „Crucea Sfântului Andrei”. Aceasta ocupă un loc fruntaș în codurile rutiere europene. Numele său provine de la forma Crucii care a fost utilizată, potrivit tradiției, la torturarea și uciderea Sfântului Andrei. A fost răstignit cu capul în jos și a cerut […] ..

Peste 940.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Andrei

Peste 940.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Andrei, potrivit datelor Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor. Numele de Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”. Cele mai întâlnite nume în România sunt Andrei şi Andreea. La bărbaţi, cel mai des întâlnit prenume este Andrei – 485819 persoane. Sunt 3.059 de români care […] ..

Marian Badea, șeful Poliției argeșene, avansat la gradul de chestor!

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat mai multe decrete, marți, 29 noiembrie. Printre acestea se află și decretul privind acordarea gradului de chestor de poliție șefului IPJ Argeș, Marian Badea. Decret privind acordarea gradului profesional de chestor de poliție domnului comisar-șef de poliție Badea Marian din Ministerul Afacerilor Interne. „În temeiul prevederilor art. 94 lit. […] ..

Copiii din România pot beneficia, în premieră, de consiliere psihologică și psihoterapie în mod gratuit

„Copiii din România pot beneficia, în premieră, de consiliere psihologică și psihoterapie în mod gratuit. 70.000 de ore de terapii pentru copii prin Programul Național – DIN GRIJĂ PENTRU COPII” anunță Guvernul României.  Hotărârea de Guvern privind aprobarea metodologiei de decontare a serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică și modalitățile de înscriere în Programul național— […] ..

Rugăciune către Sfântul Apostol Andrei.  Te ferește de boli și necazuri

 Pe data de 30 noiembrie, credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Apostol Andrei, care a fost cel dintâi chemat să recunoască pe Hristos ca fiind Mesia, a primit între apostoli supranumele de „primul chemat” sau „cel dintâi chemat”. Rugăciune către Sfântul Apostol Andrei „Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca […] ..

Se dă startul evenimentelor de iarnă, la Pitești! Deschiderea Târgului de Crăciun, Concert colinde – Ducu Bertzi; Gașca Zurli

Toamna și-a pregătit ghetuțele de plecare, iar zilele de sărbătoare ce marchează începutul celei mai frumoase perioade a anului – decembrie, luna Crăciunului, a generozității și a speranței – vin încărcate de evenimente frumoase, de surprize pentru mici și mari, de lumini și cântec, de bucurie: Miercuri, 30 noiembrie, Piața Primăriei: Deschiderea Târgului de Crăciun […] ..