Știri din Faclia - Cluj

Ultimele titluri

Administrație eficientă la Gherla

 Digitalizarea câștigă tot mai mult teren și în municipiul Gherla, cândva un orășel de provincie liniștit, fără evenimente majore. Dar, odată cu dezvoltarea și extinderea tehnologiei moderne administrația locală ține pasul cu cuceririle științei și tehnicii actuale. Mai nou și în cadrul Primăriei locale se aplică eficientizarea fluxului de lucru și asta nu e noutate, […] ..

5.894 de elevi clujeni susțin Evaluarea Națională de la finalul clasei a VI-a

 În perioada 28-29 mai 2024, 5.894 elevi clujeni din clasele a VI-a susțin evaluările specifice, de la finalul clasei a VI-a, desfășurate potrivit calendarului aprobat de către Ministerul Educației, anunță Inspectoratul Școlar Județean Cluj, într-un comunicat de presă. Din totalul de elevi amintit, 4.348 elevi sunt din mediul urban și 1.546 de elevi provin din […] ..

110.000 de evrei, deportați în lagărele morții de către autoritățile horthyste

18.000 de evrei din Cluj au fost deportați în lagărele germane, ghetoul din Cluj fiind al treilea ca mărime, după cel de la Oradea și Satu Mare. Deportarea celor 110.000 de evrei din Nord-Vestul Transilvaniei s-a efectuat într-un timp foarte scurt cu concursul autorităților ungare. Temele au fost abordate la conferința internațională „80 de ani […] ..

Microbuze școlare moderne pentru elevii clujeni

Consiliul Județean Cluj a publicat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) anunțul având ca obiect furnizarea unui număr de 34 de microbuze electrice pentru elevii clujeni. Achiziția face parte din cadrul proiectului „Microbuze electrice pentru elevii din județul Cluj”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. „Este o etapă importantă pe care o […] ..

Corespondență din Israel ICum poți salva o societate când un premier face totul pentru a se salva doar pe sine însuși?

Despre dilemele societății isreliene, scindată între nevoia de securitate, de justiție socială și politică și speranța recuperării ostaticilor răpiți de Hamas, scrie Moshe B. Itzhaki, umanist, decan al Colegiului Oranim, fost ofițer în trupele speciale ale statului Israel și protestatar statornic împotriva lui Benjamin Netanyahu.   Chiar în aceste momente, fiul unei prietene dragi pe […] ..

Peste 800 de tineri implicați în activități de mediu

Festivalul Verde de la Turda continuă cu numeroase activități educatieve și de mediu până în data de 31 mai. Cea de-a treia ediție a Festivalului „Verde la Turda” a debutat în 22 iar până acum au fost organizate o serie de activități de informare și bune practici privind protejarea mediului înconjurător, oferind soluții eficiente pentru […] ..

Începe Evaluarea Națională la finalul clasei a VI-a, sesiunea mai 2024

În perioada 28-29 mai 2024, la nivelul județului Cluj, 5.894 elevi din clasele a VI-a (4.348 elevi din mediul urban și 1.546 elevi din mediul rural) vor susține evaluările specifice, la finalul clasei a VI-a, desfășurate potrivit calendarului de administrare a evaluărilor naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, aprobat prin Ordinul […] ..

Tenorul ŞTEFAN von KORCH într-o nouă colaborare cu Orchestra Reino de Aragón din Spania

 Tenorul ŞTEFAN von KORCH a fost invitat să se alăture Orchestrei Reino de Aragón din Spania, într-un nou proiect, ce se va derula în descursul acestui an. Despre această nouă propunere solistul spune: “am acceptat cu bucurie reîntâlnirea cu dirijorul Ricardo Casero şi cu instrumetiştii alături de care anul trecut am străbătut China. Aştept cu […] ..

Un pios omagiu celui care a fost ION MĂRII (LUCHI),

Un pios omagiu celui care a fost ION MĂRII (LUCHI), respectat reprezentant al lingvisticii clujene. Suntem alături de Ica, Oana, Cristina și Luca în aceste dureroase clipe. Familia Smaranda și Vasile Sălăjan. ..

Copilul din tine rămâne forța solidarității

Întâi iunie este o zi de sărbătoare pentru copii, pentru părinți și bunici, pentru toți cei care prețuiesc inocența. Nu există nici o fericire mai mare ca a copilului care se joacă cu inima lui devenită o fereastră prin care el vede lumea. Căci înainte de toate copilăria este o stare de spirit numită libertate, […] ..

Ungaria respinge ideea reintroducerii serviciului militar obligatoriu în Europa

Ministrul ungar de externe Peter Szijjartor a declarat luni că ”propunerile nebuneşti” de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în Europa sunt „inacceptabile”, iar guvernul de la Budapesta „nu va permite sub nicio formă ca tinerii din centrul Europei, inclusiv ungari, să fie trimişi la război în Ucraina”, transmite MTI. La o conferinţă de presă după întâlnirea […] ..

Dinamo Bucureşti va juca şi în sezonul viitor în Superliga

Dinamo Bucureşti va juca şi în sezonul viitor în Superliga de fotbal a României, după ce a remizat în deplasare cu echipa de ligă secundă FK Csikszereda Miercurea Ciuc, 0-0, luni seara, în manşa secundă a barajului pentru menţinere/promovare în primul eşalon. Dinamo, care a făcut un joc modest în Harghita, se menţine în Superligă […] ..

Număr mare de clujeni interziși în străinătate

Foarte mulți clujeni au interdicţie de a părăsi ţara, sancţiune impusă în anul 2023. Persoanele care au interdicţii luate în afara graniţelor ţării pot pleca în străinătate doar pentru tratament medical. Potrivit datelor prezentate de Serviciul Public Comunitar Pașapoarte Cluj, anul trecut această instituție a primit de la instanțele de judecată și parchete un număr […] ..

S-a triplat numărul actelor nelegale emise de autoritățile locale din județul Cluj

Numărul actelor administrative nelegale, adoptate/emise de către autoritățile locale clujene a crescut anul trecut față de 2022, se arată într-un document al Prefecturii Cluj. Pe parcursul anului trecut, juriștii Prefecturii au verificat 45.648 acte administrative emise sau adoptate de autoritățile administrației publice locale din județul Cluj și ale Consiliului Județean Cluj. Din totalul actelor administrative […] ..

Zbor nou din Cluj-Napoca spre Antalya

Aproximativ un milion de români au vizitat Turcia în 2023, în creştere cu 11,67% faţă de 2022, iar după scutirea de viză pentru intrarea în această ţară autorităţile turce se aşteaptă la o creştere semnificativă a turiştilor români, arată datele unui tur-operator. Potrivit Autorităţii pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului din Turcia, aproximativ 500.000 de români […] ..

UBB lansează o platformă de ştiinţă cu participarea cetăţenilor

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca anunţă că lansează luni o platformă de ştiinţă în care să fie implicaţi şi cetăţenii în procesul de cercetare. Platforma reuneşte proiectele de cercetare şi activităţile care implică cetăţenii în procesul de cercetare şi are rolul de a stimula implicarea cetăţenilor în proiectele universităţii şi în iniţiative proprii, ajutaţi de […] ..

Investiție majoră în ambulatoriile a două mari spitale clujene

Ambulatoriile a două dintre cele mai mari spitale clujene vor fi extinse şi modernizate de Consiliul Judeţean (CJ) cu 8,8 milioane de euro, din fonduri europene. „Consiliul Judeţean Cluj a aprobat, în cadrul şedinţei ordinare desfăşurate luni, 27 mai a.c., două proiecte de hotărâre iniţiate de preşedintele Alin Tişe, proiecte ce vizează extinderea, modernizarea şi […] ..

Au demarat lucrările la școala cu 360 de locuri din cartierul clujean Borhanci

Șantierul la liceul și sala de sport din cartierul clujean Borhanci a început, luni, urmând ca lucrările să fie finalizate în 15 luni de zile. Prezent pe șantier la demararea lucrărilor, primarul Emil Boc a explicat că atât liceul cât și sala de sport fac parte din proiectul complex ”Dezvoltare infrastructură educațională (HUB educațional) și […] ..

Dezinsecție pe raza municipiului Gherla

Așa cum se întâmplă în fiecare an, la sfârşitul lunii mai Primăria Municipiului Gherla derulează acțiunea de dezinsecție pe domeniul public. Operațiunea s-a desfășurat în perioada 22-31 mai 2024, în intervalul orar 00-06, în funcție de condițiile meteorologice. Obiectivul acțiunilor de dezinsecție este combaterea dăunătorilor cauzatori de disconfort pentru populație (țânțari, muște, căpușe) din parcuri, […] ..

Ioan Bocșa, decorat cu Ordinul „meritul Cultural” în grad de Cavaler

Cu prilejul Zilei Internaţionale pentru Diversitate Culturală, preşedintele Klaus Iohannis a decorat marțea trecută, 21 mai 2024, pe îndrăgitul interpret de muzică populară Ioan Bocșa cu Ordinul „meritul Cultural” în grad de Cavaler. Președintele României a conferit acest ordin profesorului universitar doctor Ioan Bocșa de la Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” (ANMGD) din Cluj-Napoca” […] ..