Știri din Monitorul de Vaslui

Ultimele titluri

Transporturile de marfă mai grele de 12 tone, restricționate în județ pe durata Codului Roșu

După ce, în week-end, oficialii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au dispus restricționarea traficului mai greu de 7,5 tone pe anumite drumuri din județele aflate sub Cod Roșu de caniculă, măsura a fost extinsă și pentru astăzi și mâine (luni și marți), cu mențiunea că restricțiile se aplică și transporturilor grele de […] ..

CFR menține măsura de reducere a vitezei de circulație pe calea ferată

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA a informat că în zilele de luni, 15 iulie, și marți, 16 iulie 2024, traficul feroviar se va desfășura în continuare în condiții speciale la nivel național, prin reducerea vitezei de circulație a trenurilor, ca urmare a atenționării de COD ROȘU de temperaturi extreme de 42 de grade Celsius în aer, […] ..

Trei canotori din județ, două fete și un băiat, vor reprezenta România la Jocurile Olimpice din Paris

Peste mai puțin de două săptămâni, trei sportivi din județ vor participa alături de alți 104 sportivi din țară la ediția 2024 a Jocurilor Olimpice de vară, ce se vor desfășura în Paris, capitala Franței. Aceștia sunt canotorii Iuliana Buhuș (29 ani, originară din Bârlad), Adriana Adam (25 ani, din comuna Văleni) și Andrei Lungu […] ..

Numărul promovaților la Bac-ul 2024, mai mare cu 1,6%

Doar 41 de absolvenți de liceu din județ au promovat Bacalaureatul 2024 după ce au depus contestație și le-au fost recorectate lucrările. Ca urmare, numărul total al celor declarați reușiți se ridică acum la 1.913. Astfel, procentul de promovabilitate la nivelul județului a crescut de la 75,90% la 77,50%, adică cu doar 1,6%. Ministerul Educației […] ..

Inspectorii de muncă vor verifica angajatorii la aplicarea măsurilor de protecţie a salariaţilor în caniculă

În contextul prognozelor meteo care au anunțat și anunță înregistrarea de temperaturi extreme ridicate, Inspectoratul Teritorial de Muncă anunță controale la angajatori (în special cei din construcții, agricultură, dar și alte domenii) privind respectarea legislației privind protecția salariaților. „Este necesar să fie informaţi angajatorii şi angajaţii şi să se verifice modul în care aceştia respectă prevederile legale […] ..

Premieră națională în tratamentul bolii Parkinson, la Arcadia

În premieră națională, într-o rețea medicală privată, în Centrul de excelență pentru managementul clinic al pacientului cu boală Parkinson și tulburări de mișcare Arcadia se realizează tratamentul inovativ al bolii Parkinson prin infuzia subcutanată continuă a levodopa. Levodopa, precursor al neurotransmițătorului dopamină, acționează în neuronii dopaminergici, unde se transformă rapid în dopamină și compensează deficitul […] ..

IZVOR DE APĂ VIE. TRADIŢII DE CIRCOVII DE VARĂ SAU CIRCOVII MARINEI

Circovii de vară sau Circovii Marinei sunt serbaţi în unele zone ale ţării pe 15, 16, 17 sau în altele pe 16, 17, 18 iulie. Circovii se mai numesc Goreşniţi şi în aceste trei zile sătenii nu strâng grămezi de grâu şi fân, pentru a preîntâmpina aprinderea lor de la trăsnet. Circovii sunt văzuţi ca […] ..

Bărbat căzut în fântână la Pădureni. Nu a mai putut fi salvat

Pompierii militari din Huși nu au mai putut să facă nimic pentru un bărbat de 47 de ani găsit neînsuflețit într-o fântână cu o adâncime de peste 27 de ani. În această dimineață, pompierii militari din Huși au fost solicitați să intervină, cu mijloacele tehnice specifice, pentru extragerea unui bărbat căzut într-o fântână din satul Pădureni, […] ..

Casă cuprinsă de flăcări la Tăcuta, de la o scânteie

O locuință a luat foc în satul Focșeasca din comuna Tăcuta, pompierii punând totul pe seama unei scânteii și a coșului de fum de la o bucătărie de vară, neasigurat și nesupravegheat. Pentru pompieri a fost o intervenție dificilă, voluntarii locali fiind primii care au încercat să împiedice extinderea flăcărilor. Pomperii vasluieni au avut o […] ..

Codul ROȘU de caniculă, extins și pentru zilele de luni și marți

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă dimineață, o nouă avertizare COD ROȘU de caniculă pentru aproape întreaga țară, inclusiv județul Vaslui. Astfel, după zilele de sâmbătă și duminică, când au fost anunțate temperaturi ce pot urca la 37-41 de grade, ANM a extins avertizarea COD ROȘU și pentru zilele de luni și marți, 15 […] ..

ANUNT DE INTERES PUBLIC: Lucrări pe domeniul public de dezinsecție în vederea combaterii insectelor în municipiul Bârlad             

SC COMPANIA DE UTILITĂȚI PUBLICE  SA, aduce la cunostință bârladenilor că in baza contractului de servicii nr. 54/16-05-2024 ȋncheiat cu Primaria Bârlad, finanțarea fiind asigurată din bugetul local, vor fi efectuate lucrări pe domeniul public de dezinsectie in vederea combaterii insectelor (țânțarilor, muștelor si căpușelor). Lucrările vor fi efectuate pedestru si cu autoutilitara după cum […] ..

Căldura năucitoare restricționează traficul de mare tonaj în județ

În acest week-end, șoferii care conduc camioane cu greutate mai mare de 7,5 tone nu au voie să circule pe anumite drumuri din județele aflate sub cod roșu de caniculă. Printre județele aflate în această situație se numără și Vasluiul, unde astăzi și mâine (sâmbătă și duminică) se vor înregistra temperaturi cuprinse între 38-41 grade […] ..

Părintele Constantin Sârbu, ctitorul Azilului de bătrâni și bisericii Schitului Vovidenia din Huși, canonizat de Sfântul Sinod

„Între sfinții ce vor fi trecuți în calendarul Bisericii noastre, ca urmare a aprobării canonizării lor de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din 11-12 iulie 2024, se numără și Părintele Constantin Sârbu, cu titulatura: Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu, cu cinstire în ziua de 23 octombrie”, a a anunțat Episcopia Hușilor. Episcopia […] ..

În iunie, inflaţia a coborât la 4,9%, după ce în luna mai a fost de 5,1%

Rata anuală a inflatiei a coborât în luna iunie la 4,9%, după ce în luna mai a fost de 5,1%, iar în aprilie de 5,9%, în condiţiile în care cele mai mari creşteri de preţ s-au înregistrat la servicii, de 8,81% faţă de iunie 2023. Preţurile la mărfurile nealimentare au crescut în iunie cu 6,28% […] ..

Două bârlădence joacă pentru România la Campionatul European de Rugby Feminin în 7

Antrenorii de rugby din cadrul Clubului Sportiv Școlar (CSS) Bârlad au un nou motiv de mândrie! Două dintre rugbistele formate aici fac parte din lotul României ce participă, în acest week-end, la a doua etapă a Campionatului European de Rugby Feminin în 7 („Women’s 7s Rugby Europe Trophy 2024”), din Ungaria. Este vorba despre Ana […] ..

25 de elevi de la Liceul „Mihai Eminescu” Bârlad, participanți la Școala de vară „I.Like.IT”

În aceste zile, 25 dintre elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad iau parte la ediția din acest an a Școlii de vară pentru elevi „I.Like.IT”, organizată de Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași. Câțiva dintre elevii care frecventează cursurile Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad au parte de […] ..

Cercetătoare de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare „Mircea Moțoc” Perieni, participante la un seminar în China

Trei tinere cercetătoare din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Combaterea Eroziunii Solului (SCDCES) „Mircea Moțoc” Perieni s-au numărat printre participanții la un seminar desfășurat, săptămâna trecută, în Beijing, capitala Chinei. Astfel, SCDCES Perieni a fost reprezentat de tinerele inginere Bianca Chiper, Roxana Ionașcu și Mădălina Olaru. „În perioada 19 iunie – 4 iulie 2024, trei […] ..

Bronz național pentru luptătorii de la CS Viitorul Vaslui

Trei sportivi de la CS Viitorul Vaslui, Ana Macovei, Eliza Mocanu și Gabriel Ungurenau, au urcat pe podium la Campionatul Național de lupte libere U15 de la Târgu Mureș. Luptărorii CS Viitorul Vaslui Ana Macovei, Eliza Mocanu și Gabriel Ungurenau au obținut medaliile de bronz. Ana Macovei a concurat la categoria 62 kg, Eliza Mocanu a obținut […] ..

Reabilitarea Ansamblului Monumental de la Podul Înalt, în linie dreaptă

Consiliul Județean Vaslui a scos la licitație elaborarea documentaţiei la proiectul „Ansamblul Monumental Ştefan cel Mare din Băcăoani”. Consiliul Județean (CJ) Vaslui a anunțat lansarea procedurilor de achiziție publică privind depunerea ofertei de preţ pentru îndeplinirea contractului de achiziţie publică „Elaborarea documentaţiei tehnico – economice la investiţia Lucrări de amenajare în zona obiectivului – Ansamblul Monumental Ştefan cel Mare […] ..

Deja-vu! Bârlădenii din cartierele Munteni și Podeni nu vor avea apă potabilă!

Consumatorii casnici din două cartiere bârlădene vor rămâne, vineri, 12 iulie, fără apă potabilă la robinete. Într-un comunicat transmis de SC Aquavas SA Vaslui – Sucursala Bârlad, se precizează că, în intervalul orar 8.00-13.00, va fi sistată furnizarea apei potabile în cartierele Munteni și Podeni. Și de această dată, conducerea instituției precizează că oprirea furnizării apei […] ..