Știri din Condeiul ardelean

Ultimele titluri

PASTORALĂ

LA SLĂVITUL PRAZNIC AL ÎNVIERII DOMNULUI Prin Harul lui Dumnezeu, † Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei Preacuviosului cin monahal, Preacucernicilor părinți slujitori ai Sfintelor Altare, Iubit popor al lui Dumnezeu,   Hristos a Înviat!   Învierea lui Hristos este taina unității și a comuniunii ♦ „Hristos a înviat din morți, fiind începătură (a învierii) celor adormiți” […] ..

Cuvântul care învie

„Mai de folos îți este să te îngrijești să învii din patimi sufletul tău căzut, prin mișcarea gândurilor tale în cele dumnezeiești, decât să învii pe cei morți” (Sfântul Isaac Sirul, Filocalia, vol. 10, p. 114). Pierdem adesea din atenție nemurirea și învierea sufletului, adică uităm esențialul. Nu acordăm toată credința faptului că Dumnezeu-Tatăl împreună […] ..

Preotul Iosif Popica (1912 – 2007), vrednic slujitor al credinței și Bisericii noastre

Numele Popica este frecvent în depresiunea Întorsurii Buzăului. Credem că derivă de la popularul popă / preot. În Ardeal și Banat, se întâlnește adesea și numele Popovici (cu sufixul sârbesc vici), pentru preot sub influența centrului eclesiastic sârbesc de la Carlovitz, sub care se afla Biserica Ortodoxă din aceste provincii. Numele Popica este purtat de […] ..

Tradiţii şi obiceiuri româneşti de Paşti

 Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare în calendarul creştin, fiind însoţită, în România, de numeroase tradiţii şi obiceiuri, unele moştenite din generaţie în generaţie. Prin şi pentru aceste tradiţii, unele dintre cele mai frumoase din lume, sărbătoarea Învierii este prilej de reunire a familiei în jurul mesei cu preparate tradiţionale, este motiv de bucurie […] ..

Fotografii și imagini de arhivă în expoziția Topografii rescrise, de la Muzeul de Artă Brașov

Din 11 aprilie, Muzeul de Artă Brașov prezintă expoziția Topografii rescrise. Biroul de Comunicare și PR informează că expoziția, curatoriată de Alina Șerban, reunește lucrările a patru artiști fotografi, născuți în Brașov – Lucian Bran, Mihai Plătică, Horațiu Șovăială și Mihai Șovăială – și își propune să evidențieze contribuția acestora la dezvoltarea fotografiei contemporane din […] ..

Mihai Caranica. Sculpturi, la MNAC Bucureşti

Mihai Caranica (n. 1943, Deva – d. 2023, București), sculptor român recunoscut pentru lucrările sale abstracte și elegante, și-a petrecut copilăria la Târgu-Jiu, județul Gorj, unde a fost influențat de operele lui Constantin Brâncuși. A urmat cursurile Școlii Populare de Artă din București, sub îndrumarea Gabrielei Manole-Adoc și a lui Ion Vlasiu. De asemenea, a […] ..

Ilie Șandru a împlinit 90 de ani

Răsfoind colecția ziarului ,,Informația Harghitei”, în numărul de vineri, 31 martie 2017, regretatul nostru coleg Ștefan Danciu, care a scris articolul Ilie Șandru, 82, într-un pasaj a comprimat, cum nu se poate mai bine, importanța trecerii omului prin viață: ,,Ne-am obişnuit să măsurăm valenţele unei vieţi de om după numărul anilor adunaţi în actul de […] ..

Dascălul, scriitorul și cercetătorul Ilie Șandru, 9 decenii de viață în slujba culturii românești

Privind prin clepsidra nemiloasă a timpului, și cu nostalgia unui pământean al locului și al tradițiilor, mă cuprinde un sentiment, acum, când scriu aceste rânduri despre Ilie Șandru, care adună, cu bucuria atâtor dureri trecute, iată, în acest an, nouăzeci de primăveri, vestite de luna mărțișorului și când natura prinde viață și speranță. Mă folosesc […] ..

Trist, dar adevărat – blasfemie în Postul Sfintelor Paști

După ce am vizionat o secvență video trimisă de actrița Manuela Hărăbor, mi-am dat seama de blasfemia din Postul Mare care s-a întâmplat la Teatrul Național București. Piesa de teatru a lui Botond Nagy, jucată la Teatrul Național din București, numită Prorocul Ilie, care se bazează pe o poveste reală a unui bărbat excentric ce […] ..

21 mai †) SFINŢII ÎMPĂRAŢI, ÎNTOCMAI CU APOSTOLII, CONSTANTIN ŞI MAMA SA, ELENA

Hristos a înviat! Împăratul Britaniei, Consta, care se numea Fior, era nepotul după fiică al lui Claudie, împăratul cel mai dinainte, şi a fost tată marelui Constantin, pe care 1-a născut din Elena. Consta a avut şi alţi copii cu altă femeie, cu numele Teodora, care a fost fiică a împăratului Maximian Erculie. Aceasta a […] ..

Moment istoric la Catedrala Patriarhală: Au fost proclamați noii sfinți mărturisitori

♦ Proclamarea celor 16 sfinți canonizați anul trecut a avut loc marți (4 februarie 2025) la Catedrala Patriarhală în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.     Evenimentul istoric a avut loc la finalul Sfintei Liturghii oficiate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel de aniversarea Centenarului Patriarhiei Române. […] ..

In Memoriam prof. ing. Stela Buda (11 noiembrie 1932 – 20 decembrie 2024).

O viață dedicată propășirii învățământului și culturii românești din județul Covasna   Recent, a trecut la cele veșnice decanul de vârstă al comunității românești din Sfântu-Gheorghe: prof. ing. Stela Buda, membru marcant al societății civile din județul Covasna. Prof. ing. Stela Buda, născută Chioran, a văzut lumina zilei în 11 noiembrie 1932, în comuna Boianul […] ..

Preliminariile războiului ruso-turc din perspectiva documentelor diplomatice britanice și italiene

După 1866, problema cea mai mare a României a fost ieșirea de sub tutela Imperiului Otoman și obținerea Independenței statului. Oamenii politici români au făcut apel la Marile Puteri prin proiecte menite să modifice statutul internațional al Țării, dar aceste încercări au eșuat. În vara anului 1875, pe teritoriile Bosniei și Herțegovinei izbucnește o răscoală […] ..

De la furtul identității naționale, la furtul tezaurului dacic

Cu toate că România a fost numită, de un anumit papă, „Grădina Maicii Domnului”, oare cât trebuie să ne mai pedepsească Dumnezeu, oare cât trebuie să ne mai urmărească blestemul lui Decebal? Acum, în zilele noastre, în care democrația „bubuie” în Europa, în Olanda s-au furat în două minute patru piese de o valoare inestimabilă […] ..

Postul Mare (3 martie – 19 aprilie)

De multe ori se vorbeşte despre perioada Postului Mare ca despre una specială în viaţa Bisericii: mai mult timp pentru rugăciune, înfrânare în diverse sfere ale vieţii, o atenţie sporită la propria stare duhovnicească. Pentru ca să petrecem Postul cu Hristos şi ucenicii Săi, dar nu să-l transformăm într-o lună şi jumătate de dietă aspră […] ..

FORUMUL CIVIC AL ROMÂNILOR DIN COVASNA, HARGHITA ŞI MUREŞ – COMUNICAT

Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș se opune noii încercări de adoptare a stemei județului Harghita   În calitate de reprezentanți ai comunității românești din județele Covasna, Harghita și Mureș, dorim să exprimăm cu fermitate opoziția noastră față de încercarea repetată a Consiliului Județean Harghita de a adopta o stemă a județului […] ..

In memoriam Doru Dobreanu – Dascăl prețuit, manager performant și recunoscut lider civic al românilor din Arcul Intracarpatic

♦ „Nu stă în puterea noastră să evităm ceea ce trebuie să se întâmple”, Doru Dobreanu (în La obârșie, la izvor… Convorbiri la Subcetate, Editura „Cezara”, Târgu-Mureș, vol. V, 2018, autori: Doina și Vasile Dobreanu)   Am aflat cu tristețe vestea trecerii în veșnicie a profesorului Doru Dobreanu, vrednicul fiu al meleagurilor harghitene, membru al […] ..

Suntem un popor de orbi?!

♦ „Precum este scris: «Dumnezeu le-a dat duh de amorțire, ochi ca să nu vadă și urechi ca să nu audă până în ziua de azi»” (Romani 11, 8; Deuteronom 29, 4).   În Evanghelie, dar și în opera lui Dostoievski, am citit că un om minte dacă spune că nu este orb. De ce […] ..

In memoriam Ioan Străjan ( martie 1933 – 17 ianuarie 2025 )

Mesajul familiei Cu profundă durere și tristețe vă anunțăm că Ioan Străjan, „Nelu” Străjan, cum îl știau cei mai mulți, s-a stins din viață pe data de 17 ianuarie 2025, la vârsta de aproape 92 de ani. Tată, bunic și străbunic iubit de toată familia, Nelu Străjan va fi veșnic pomenit între cei pe care […] ..

25 martie †) BUNA VESTIRE

( Blagoveștenia )   „Iar în a șasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele Fecioarei era Maria. Și, intrând Îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea […] ..